Vier Nederlandse gijzelaars kwijnen weg in Al-Qaeda-bolwerken

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 20 juli 2013, 12:04.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

De emotionele videoboodschap van de in Jemen ontvoerde Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen laat weinig twijfel over de angst en wanhoop van het echtpaar. Huilend zegt Spiegel: „Familie, media, Nederlanders, doe iets! We zitten hier forever, als we niet binnen tien dagen sowieso dood zijn. Doe iets!”

„Onze onderdanen mogen natuurlijk nooit vergeten worden”, zegt Europarlementariër Hans van Baalen. „Het is heel moeilijk inzicht te krijgen in de activiteiten van Nederland om deze mensen vrij te krijgen. Het heeft mede te maken met de mensen die op de zaak zijn gezet. Ambtenaren dus. Lopen ze hard genoeg? Sommigen zijn actiever dan anderen.”

Uitbetalen

Van Baalen is fel tegenstander van het uitbetalen aan terroristen in ruil voor het vrijlaten van landgenoten. „Israël is daar heel duidelijk in. Tel Aviv onderhandelt nooit.” In mindere mate geldt dat ook voor de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland. Maar er is één groot verschil tussen die vier staten en Nederland: als er de mogelijkheid is, worden elitemilitairen ingezet om gijzelaars te bevrijden.

„Wij zijn een land zonder echt militaire traditie”, zegt Van Baalen. „’Alsjeblieft niet vechten’, was het motto toen er in Uruzgan door onze Task Force wél werd geschoten… Terwijl we over special forces beschikken om zo’n bevrijdingsklus te klaren. Punt is dat je voor zo’n actie inlichtingen moet hebben. Moeilijk in landen als Jemen en Mali.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf van 20 juli 2013, pagina 5 (abonnees)