VVD: Europa waar nodig

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 9 september 2013, 20:04.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

De VVD kiest, in het belang van Nederland, voor een modern en hervormd Europa. Dit betekent voor de liberalen dat de Europese Unie zich primair moet richten op economische groei en banen. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma ‘Europa waar nodig’ voor de Europese verkiezingen dat vandaag - 9 september 2013 - is gepresenteerd.

Hans van Baalen, fractievoorzitter van de VVD in het Europees Parlement en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, nam in perscentrum Nieuwspoort het concept-verkiezingsprogramma in ontvangst uit handen van Pim van Ballekom, voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie. Het programma wordt nu aan de VVD-leden voorgelegd, die vervolgens de kans krijgen hun oordeel hierover uit te spreken.

De VVD wil een Europese Unie die prioriteit geeft aan de economie en daarmee zorgt voor meer groei en werkgelegenheid. Dit betekent dat er op andere terreinen pas op de plaats gemaakt moet worden. Tegen onnodige bemoeienis en verstikkende regelgeving en geen verspilling van belastinggeld. De VVD wil een EU waarin lidstaten zelf kiezen of ze meedoen en waarin afspraken nagekomen worden. De VVD kiest hiermee, in het belang van Nederland, voor een modern en hervormd Europa.

Van Baalen: “Met dit programma kan ik uitstekend campagne voeren. Het maakt duidelijk dat de VVD in de EU zit voor Nederland en niet voor de Europese instellingen. Ik zit in het Europees Parlement voor het Nederlands belang en niet voor de Brusselse incrowd. Het woord is nu aan de leden van de VVD.”

“Het programma maakt een duidelijke keuze voor economische groei en dus banen. Het is tegen bemoeienis en tegen onnodige regels. Het spreekt mij aan dat het programma ruimte geeft voor ondernemers die hinder ondervinden van Europese lidstaten, die de afspraken niet nakomen. De EU moet werk makkelijker maken, niet moeilijker’’, stelt Van Baalen.

Van Baalen vervolgt: “De VVD wil een flexibele EU. De EU is topzwaar en inflexibel geworden. Met 28 lidstaten is de Unie te groot voor een keurslijf. Geen "Ever closer Union" meer. De VVD wil dat Nederland zelf kiest waar meer of minder Europa nodig is. Tegelijkertijd verdienen lidstaten die zich niet aan afspraken houden sancties of zelfs een verwijdering uit een bepaalde samenwerking, zoals Schengen. Doe je niet wat is afgesproken? Dan doe je niet meer mee.”

“De EU kan een stuk slagvaardiger, goedkoper en moderner. De VVD wil minder Eurocommissarissen, minder regels en minder geldverspilling, maar meer banen, groei en kansen voor ondernemers. Onnodige instellingen, zoals het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de regio’s, kunnen worden afgeschaft. De EU moet zich richten op haar meerwaarde: verstandig beleid gericht op economische groei en banen,” aldus de liberale lijsttrekker.