Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 6 september 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 6 september 2013, 14:35.

Oostelijk partnerschap

Hans van Baalen, ALDE-woordvoerder voor de Oostelijke partnerlanden, was in juli key-note speaker tijdens de 10e Georgia's European Way conferentie in Batumi in Georgië over de toekomst van het Oostelijk Partnerschap. Hij sprak, onder meer, met de Georgische premier Bidzina Ivanishvili, de voorzitter van het Georgische Parlement David Usupashvili en de Minister van Buitenlandse Zaken Maia Panjikidze. De VVD steunt de samenwerking tussen de Europese Unie en de Oostelijke partnerlanden op het gebied van handel, economie en energie.

Deze samenwerking staat echter volledig los van de uitbreidingsdiscussie. Voor de VVD staat vast dat er tijdens het mandaat van het in mei volgend jaar te kiezen Europees Parlement (2014 - 2019) geen uitbreiding aan de orde is.

Syrië

Hans van Baalen heeft in de commissie voor Buitenlandse Zaken van het EP bepleit dat, indien de VN-inspecteurs tot de conclusie komen dat er chemische wapens in Syrië zijn gebruikt, er overtuigend bewijs is dat het Assad-regime daarvoor verantwoordelijk is en Rusland en/of China militaire actie in de VN-Veiligheidsraad blokkeren, actie van de VS en/of Frankrijk en andere landen politiek wordt ondersteund. E.e.a. is in lijn met de positie van de VVD in de Tweede Kamer.

Egypte

Hans van Baalen vindt dat Europa de gematigde politieke groeperingen in Egypte krachtig moet ondersteunen. De gematigde en liberale krachten zijn ernstig in de verdrukking gekomen door de strijd tussen het leger en de Moslimbroederschap, die volgde op de afzetting van president Morsi. Volgens Van Baalen kunnen alleen gematigde politieke groeperingen, zoals het National Salvation Front onder leiding van oud-Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei, politieke stabiliteit brengen in Egypte. De EU moet zeer terughoudend zijn t.a.v. het onder druk zetten van de overgangsregering en de militairen en zich realiseren dat de Moslimbroederschap en andere meer extreme groeperingen de interventie aan eigen falen te danken hebben.

Wit-Rusland

Hans van Baalen, ALDE-rapporteur voor Wit-Rusland, vindt dat de Speciale VN-rapporteur voor de Mensenrechten, Miklós Haraszti, direct toegang moet krijgen tot Wit-Rusland om ter plaatse onderzoek te doen naar mogelijke mensenrechtenschendingen, in het bijzonder naar de situatie van de politiek gevangenen. Vooralsnog weigert het regime van Loekasjenko hem toegang tot het land. Het voorstel van Van Baalen werd ondersteund door de ALDE-fractie. Wit-Rusland is de laatste dictatuur van Europa, waar geen vrije verkiezingen plaatsvinden, de oppositie wordt onderdrukt en waar geen onafhankelijke rechtsspraak bestaat.