Bied thuishulpen perspectief - Hoofdinhoud
Om situaties zoals nu bij Sensire te voorkomen, moeten zorgorganisaties lessen leren van zorgaanbieders die er wel in slagen mensen aan het werk te houden. De PvdA gelooft dat de gedwongen ontslagen bij Sensire onnodig zijn. Daarbij is de aanpak van de zorgaanbieder in strijd met de afspraken uit het zorgakkoord en het sociaal akkoord. De medewerkers verdienen wat mij betreft een nettere oplossing. Ik begrijp heel goed dat een groot aantal ontslagen thuishulpen gisteren naar Den Haag was afgereisd om het debat over de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire bij te wonen.
Gisteren kwam het bericht naar buiten dat thuishulpen van Sensire werden ontslagen om ze vervolgens weer in dienst te nemen als alfahulp met een lager salaris en een veel slechtere rechtspositie. Als je als ontslagen thuishulp de krant openslaat en dat leest, snap ik de boosheid bijzonder goed. Het zijn juist dit soort constructies, hyperflexibilisering en schijnconstructies die we met het zorg akkoord en het sociaal akkoord aanpakken. Mensen die werken in de zorg moeten een betere rechtspositie krijgen. Er wordt ingezet op her-, om en bijscholing en duurzame inzet van werknemers. Als de gemeente nieuwe zorgaanbieders contracteert, moeten deze in overleg treden over de overname van het personeel dat bij de ‘oude’ aanbieder werkzaam was. Zo voorkomen we onnodige ontslagenen. Ook moeten gemeenten en het kabinet nadere afspraken maken om scherper toezicht te houden op deze afspraken en cao-bepalingen.
Dit is geen toekomstmuziek, want nu al laten voorbeelden zien dat dit kan. Zo zijn zorgaanbieders in Doetinchem bereid de ontslagen thuishulpen van Sensire over te nemen met behoud van hun rechten. Het ziet ernaar uit dat zo’n 250 thuishulpen hierdoor hun baan kunnen behouden. Een mooi perspectief voor andere gemeenten en zorgaanbieders. Het kan dus wel.