Hans van Baalen: 'Het is een bedroevende dag voor de liberalen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zondag 22 september 2013, 9:35.

Duitsland heeft gekozen. Merkel wordt de nieuwe bondskanselier. Met wie zal zij in zee gaan? En wat moet ze als eerste aanpakken? Een rondvraag langs experts. Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD: 'Het is een bedroevende dag voor de liberalen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het niet meer voorgekomen dat de liberale FDP niet in de Bundestag zat. In het Europees Parlement is de FDP een van de grootse bondgenoten van de VVD dus ik betreur deze uitslag ten zeerste.

Waarom ze zo zijn gekelderd? De CDU/CSU en de SPD hebben de zuurstof bij kleinere partijen weggetrokken. Of je was links of je was rechts. Ik denk op dit moment dat Merkel een coalitie gaat vormen met de SPD, zonder Steinbruck. Een nieuw uitruilkabinet? Ik vrees van wel. SPD wil ook een fair-share in de onderhandelingen. Merkel zal het dus komende jaren moeilijker krijgen. Maar op het gebied van de euro vinden ze hetzelfde. Ik verwacht dat stapje voor stapje de schulden van Griekenland worden kwijtgescholden. Dat zou ik erg betreuren. Nogmaals, ik vind het geen goede uitslag - vanwege het verlies van de FDP. Maar dat Merkel de komende jaren aan het roer blijft staan, beschouw ik als een lichtpunt.

Verder lijkt het me een goed idee als Merkel en Gabriel -de waarschijnlijk nieuwe voorman van de SPD, langskomen in Den Haag. Dan kunnen Rutte en Samsom ze haarfijn uitleggen hoe uitruilen nou ook alweer precies werkt. Duitsland krijgt waarschijnlijk een coalitie die erg lijkt op de Nederlandse.'

Lees het hele artikel op Volkskrant.nl