Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 20 september 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 20 september 2013, 10:05.

Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid

Hans van Baalen, ALDE-coördinator Defensie, vindt dat defensie-onderdelen van verschillende lidstaten intensiever moeten samenwerken teneinde de Europese defensie-inspanningen op peil te houden. Tijdens het debat in de EP-Defensiecommissie over het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (CSDP) benadrukte hij dat de actie noodzakelijk is, daar lidstaten fors bezuinigen op hun defensiecapaciteit.

Van Baalen vindt het van groot belang dat Europese landen een geloofwaardige defensie-inzet kunnen blijven leveren aan internationale missies. Dit betekent effectievere samenwerking op het gebied trainingen, logistiek en materieel. De vorming van een Europees leger is echter niet aan de orde en het besluit om troepen in te zetten, blijft een nationale aangelegenheid.

EU-Canada

Hans van Baalen, ALDE-woordvoerder Buitenlandse Zaken, vindt dat de Europese Unie vaart moet zetten achter het strategisch partnerschap met Canada. Van Baalen is van mening dat Canada en de Europese Unie intensiever moeten samenwerken op het gebied van handel, onderwijs en onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Het strategisch partnerschap is derhalve van groot belang voor zowel het Europese, Canadese als Nederlandse bedrijfsleven. Van Baalen heeft dit gezegd in een bijeenkomst met de nieuwe leider van de Canadese liberalen, Justin Trudeau.

Cyber security

Hans van Baalen, ALDE-coördinator Defensie, pleitte tijdens een debat over een Europese strategie voor cybersecurity voor meer en effectieve samenwerking tussen lidstaten. Hij vindt echter dat de Europese Unie een ondersteunende rol past. Europa moet geen nieuwe structuren of cybersecurity centra optuigen, maar moet de werkzaamheden van IT specialisten uit lidstaten ondersteunen. Ook wijst Van Baalen plannen af om op Europese schaal voorlichtingscampagnes te organiseren. Dergelijke campagnes kosten veel geld en de effectiviteit is niet bewezen. Van Baalen vindt dat overheden en bedrijfsleven meer informatie moeten delen over de risico's van cybersecurity en maatregelen om digitale criminaliteit te bestrijden.