Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 27 september 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 27 september 2013, 16:05.

Vrijhandelsakkoord Japan

Hans van Baalen, voorzitter van de EP-Japandelegatie, voerde gesprekken met onderhandelingsdelegaties van de European External Action Service (EEAS), DG Handel van de Europese Commissie en de Japanse diplomatieke vertegenwoordiging over het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan. Van Baalen vindt dat beide partijen vaart moeten zetten achter de onderhandelingen, omdat het vrijhandelsakkoord een belangrijke impuls geeft aan de Japanse en Europese economieën.

Tevens werd er gesproken over het Trans-Pacific Partnership (TPP), waarover Japan thans onderhandelt met de Verenigde Staten. Van Baalen is een voorstander van versterkte economische en politieke samenwerking tussen Europa, de Verenigde Staten en bondgenoten in Azië ten behoeve van politieke stabiliteit in de regio en om tegenwicht te bieden aan de Volksrepubliek China. De handelsovereenkomsten tussen de EU en Japan, Japan en de VS en de VS en de EU moeten wel in elkaar passen.

Taiwan

Hans van Baalen sprak in Brussel met een delegatie van de Chinese National Association of Industry & Commerce uit Taiwan (CNAIC). De delegatie werd geleid door oud-vicepresident Vincent Siew en bezocht Brussel om de relaties tussen het Taiwanese bedrijfsleven, de overheid en stakeholders in Brussel te versterken. Van Baalen vindt dat Taiwan moet worden geïntegreerd in de vrijhandelsarrangementen tussen de Europese Unie en Azië, waarbij Europa niet moet zwichten voor druk van de Volksrepubliek China. Intensieve economische samenwerking tussen Taiwan en de Europese Unie opent ook nieuwe mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven, in het bijzonder op het gebied van ICT, medisch onderzoek en de dienstensector.

ALDE-manifest

Hans van Baalen was een van de voorzitters tijdens de like-minded meeting in Scheveningen, waar gelijkgestemde Europese liberale partijen bijeen kwamen om te discussiëren over het ALDE-verkiezingsmanifest. Naast de VVD waren ook de FDP (Duitsland), de Reform party (Estland), de Folkspartiet (Zweden), Venstre (Denemarken), Keskusta (Finland) Lithuanian Liberal Movement (Litouwen) en Freedom and Solidairity (Slowakije) vertegenwoordigd. De VVD vindt dat de ALDE in het manifest afstand moet nemen van de invoering van euro-obligaties in de komende legislatuur (2014-2019), omdat dit een transfer-unie betekent waar structureel geld wordt overgeheveld van Noord- naar Zuid-Europa. Dit draagt niet bij aan structureel economisch herstel en de verbetering van de (Zuid)-Europese concurrentiepositie. Tijdens het ALDE-partijcongres in Londen aanstaande november zal het manifest definitief worden vastgesteld.

Oekraïne

Hans van Baalen, ALDE-woordvoerder voor het Oostelijk Partnerschap, vindt dat Oekraïne de rechten van seksuele minderheden (LGBT) moet respecteren en beschermen. De Oekraïense wetsvoorstellen tegen 'homoseksuele-propaganda' schenden de rechten van seksuele minderheden. Van Baalen onderstreept het politieke en economische belang van een associatie-akkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne, maar vindt dat de Oekraïne geen opt-out kan bedingen op het gebied van LGBT-rechten. Ook benadrukte Van Baalen dat een mogelijk associatie-akkoord volledig los staat van de discussie over een EU-lidmaatschap dat nu niet aan de orde is.