Brussel en Moskou slaan elkaar om de oren om Oekraïne in te palmen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 28 september 2013, 12:05.

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) is sterk voor snelle handelsliberalisering. Van Baalen vindt ook dat de EU zich niet door Poetin moet laten intimideren. Maar de EU heeft ook met Yanukovich nog een appeltje te schillen voordat er ook maar een associatieverdrag kan worden getekend.

Het parlement wacht nog op een rapport van zijn eigen ex-president Pat Cox en de Poolse oud-president Alexander Kwasnievski. Daaruit zou moeten blijken dat Oekraïne onomkeerbare stappen heeft gezet op weg naar een rechtsstaat. Vooral voor de christendemocraten is ook de vrijlating van Timoshenko een gevoelig en hard punt.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Binnen de EU zijn het vooral de Polen en de Balten die Oekraïne er per se bij willen trekken. Duitsland houdt zich, zoals wel vaker als de betrekkingen met Rusland in het geding zijn, op de vlakte. Den Haag vindt volgens een woordvoerder dat ‘Kiev overtuigend aan de gestelde voorwaarden moet voldoen’. Het zit daarmee op dezelfde lijn als Londen. Dat laatste verbaast Van Baalen een beetje. ‘Maar het kan natuurlijk zijn dat de VS binnenskamers hebben gezegd dat ze in verband met Syrië on speaking terms met Poetin moeten blijven.’

Lees het hele artikel in het FD van 28 september 2013, pagina 8 (abonnees)