PvdA wil actieplan ‘Wonen met Zorg’

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op donderdag 3 oktober 2013, 16:03.
PvdA wil actieplan ‘Wonen met Zorg’
Bron: Blog Jacques Monasch

PvdA wil actieplan ‘Wonen met Zorg’

Elk jaar moeten 44.000 woningen worgen aangepast vanwege de vergrijzing en de vraag naar zorg. Steeds meer willen we dat mensen langer in hun eigen huis of hun omgeving kunnen blijven wonen. De PvdA wil dat minister Blok en staatsecretaris van Rijn met een actieplan komen om in de stijgende behoefte aan woonruimte voor met mensen die zorg nodig hebben te voorzien. Dit vergt maatwerk in de woningbouw; vele woningen moeten worden aangepast aan de specifieke behoeften van onze ouderen en anderen die zorg nodig hebben. Er zullen nieuwe woningen voor deze groepen moeten worden gebouwd.

De PvdA roept het kabinet meer ambitie te tonen en daarom op regie te nemen en zorg te dragen voor maatwerk, omdat we deze belangrijke taak niet alleen aan de zorgindustrie en de markt kunnen overlaten. Regie vanuit de overheid is nodig want als je het aan de zorgindustrie overlaat, kiest die voor vastgoed en niet voor mensen. Eerder stelde het kabinet een actieplan ‘Studentenhuisvesting’ op. Dat werkt, dat is nu ook nodig met de stijgende vraag naar aangepaste woningen en woonvormen.

Het kabinet moet gemeenten, zorgaanbieders, corporaties en andere vastgoedpartijen bij elkaar halen om op korte termijn een actieplan ‘Wonen met Zorg’ op te stellen. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zal dit donderdag 3 oktober bepleiten tijdens een debat met minister Blok van Wonen en Rijksdienst en staatsecretaris van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Punten voor het actieplan

Concreet wil de PvdA dat er een actieplan komt van de regering waarin het volgende wordt geregeld:

• Zoveel mogelijk kleinschalige woonvoorzieningen met zorgmogelijkheden in steden, wijken en dorpen, dicht bij voorzieningen;

• Een einde aan grote, anonieme wooncomplexen voor ouderenhuisvesting.

• Verbod op het weghalen van aanpassingen in woningen na vertrek bewoner.

• Duidelijke kaders voor de betaalbaarheid van aangepaste woningen in het nieuwe Woningwaarderingsstelsel

• Integrale bekostiging voor Wonen met Zorg. In jargon heet dat ontschotting van de geldstromen voor zorg en huisvesting. De gemeente moet veel invloed krijgen op de besteding van dat budget; dus niet de zorgaanbieders die vanuit vastgoedbelang redeneren.

• Optimale ruimte voor vorming van zelfsturende en integrale wijkteams die zorg, begeleiding en/of ondersteuning kunnen leveren aan alle mensen die dat nodig hebben.

• Leegkomend zorgvastgoed moet bij voorkeur worden herbestemd (jongerenhuisvesting, arbeidsmigranten, appartementen).

• Het is onwenselijk dat op grote schaal oude complexen worden geextramuraliseerd tbv huisvesting van mensen met een krappe beurs. Ook voor die mensen moet de huur van levensloopbestendige woningen (inclusief de opslag voor de zorginfrsatructuur) bereikbaar zijn.

• Zorgtechnologie (Domotica) is enorm in opkomst. We willen hiermee experimenteren om slimme lessen te trekken voor de toekomst.

• Bevorderen van doorstroming van ouderen in grote woningen zonder aanpassingen naar aangepaste woningen op maat in de buurt.

• Nieuwe woonvormen hebben de toekomst. Laat mensen zelf nadenken over hoe zij als ze oud zijn, willen leven en welke ondersteuning vanuit de overheid dan nog nodig is. Kabinet, experimenteer hiermee.

• Opschonen van regelgeving in de bouw die deze transitie bemoeilijken.

• De positie van gemeenten moet verstrekt worden door. Dat kan door onder meer:

  • sturingsmacht voor gemeenten ten opzichte van zorgaanbieders aanpassen in op dezelfde wijze zoals dat nu voor corporaties wordt geregeld. Dus een verplichting dat zorgverzekeraars afstemmen met gemeenten
  • aanbesteding van zorg en begeleiding niet langer leidend laten zijn, waardoor kleinschalige initiatieven van bewoners en/of zorgpersoneel makkelijker van de grond komen
  • gemeenten (en zorgverzekeraars) de ruimte geven om bureaucratie met betrekking tot de toegang tot zorg af te schaffen en de mogelijkheid te geven met lumpsum financiering per wijk of dorp
  • Rol ‘College Sanering’ veranderen. Niet langer per object beoordelen of bij vervreemding van vastgoed opbrengst niet aan de zorg wordt onttrokken. Het zou een hele vooruitgang zijn als het College Sanering op projectbasis zou mogen beoordelen of vastgoedopbrengsten per saldo bijdragen aan de beoogde vernieuwing van de zorg.