Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 4 oktober 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 4 oktober 2013, 15:35.

Europese Milieu-effect-rapportage

Hans van Baalen heeft zich in de ALDE-fractie uitgesproken tegen een Europese milieu-effect-rapportage (Environmental Impact Assessment). Volgens Van Baalen hebben lidstaten thans voldoende instrumenten om de milieu-effecten van grote publieke en private projecten te toetsen, zoals in Nederland de MER. Een Europese Milieu-effect-rapportage leidt tot extra administratieve lasten en rapportage-verplichtingen voor het bedrijfsleven. Van Baalen vindt dat het toetsen van milieu-effecten in eerste instantie een aangelegenheid is van de lidstaten.

Quota

Hans van Baalen is tegen het voorstel van Eurocommissaris Viviane Reding om quota in te voeren voor het percentage vrouwen in bestuursraden van beursgenoteerde ondernemingen in de Europese Unie. Op basis van het subsidiariteitsbeginsel is dit geen zaak van de Europese Unie. Voorts dient het particulier bedrijfsleven zelf te beslissen over de invulling van (top-) vacatures. Op nationaal niveau bestaat reeds wetgeving die discriminatie op de arbeidsmarkt verbiedt. Grote bedrijven erkennen reeds zelf dat diversiteit in raden van bestuur tot betere teams leidt.

Achterbancontacten: VVD-Antwerpen

Hans van Baalen sprak tijdens een bijeenkomst van de VVD-afdeling Antwerpen over de politieke actualiteit en de komende EP-verkiezingen. Volgens Van Baalen is een sterke VVD in een grote ALDE-fractie van belang voor een slanke, effectieve Europese Unie, die zich primair richt op voltooiing van de interne markt, economische groei en dus banen en internationale handel. Bevoegdheden die niet op Unie-niveau thuishoren moeten aan de lidstaten worden teruggegeven. Tevens werd er gediscussieerd over het ontwerp-verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen.