Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 11 oktober 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 11 oktober 2013, 22:05.

Latijns-Amerika

Hans van Baalen was key-note speaker tijdens een online conferentie over de toekomst van liberale partijen in Latijns-Amerika. De conferentie was georganiseerd door de Friedrich Naumann Stieftung (FNS), de aan de FDP-gelieerde denktank. Van Baalen vindt dat de liberalen een belangrijke rol spelen in de maatschappelijke ontwikkeling van Latijns-Amerika, omdat zij zowel strijden voor burgerrechten als voor een liberale markteconomie. Vanuit het EP en als voorzitter van de Liberale Internationale ondersteunt van Baalen liberale partijen in Latijns-Amerika en maakt hij zich sterk voor intensievere handelsbetrekkingen met Latijns-Amerikaanse landen.

Het vrijhandelsakkoord tussen Colombia, Peru en de EU is hiervan een geslaagd voorbeeld. Half oktober brengt Van Baalen voor de Liberale Internationale een bezoek aan Guatemala en zal onder meer spreken over intensievere handelsrelaties met de EU en Nederland, temeer Latijns-Amerika een groeiende afzetmarkt is voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Seminar urban integration

Hans van Baalen was dagvoorzitter tijdens het seminar over 'Urban integration, living apart together?', dat werd georganiseerd door de VVD Internationaal in samenwerking met de Liberale Internationale Groep Nederland (LIGN). Verschillende liberale partijen uit Europa gingen met elkaar in discussie over de uitdagingen van grootschalige migratie naar Europa en de integratieproblemen die hieruit voortkomen. Van Baalen vindt dat de Europese Unie een strikt doch rechtvaardig immigratiebeleid moet voeren, waarbij migranten dienen bij te dragen aan de samenleving. Voor succesvolle integratie is een baan en het spreken van de taal een harde eis. Tegelijkertijd moet de EU immigratieprocedures voor hoogwaardige kennismigranten vereenvoudigen, omdat zij direct bijdragen aan economische groei in innovatieve sectoren waar thans personeelstekorten bestaan.

Working time for pilots


Het EP nam het voorstel van de Europese Commissie aan, waarbij voor alle Europese luchtvaartmaatschappijen dezelfde regels met betrekking tot rust- en vliegtijden voor piloten gelden. Een voorstel van de Groenen en radicaal links (GUE) om het voorstel van de agenda te halen en zwaarde eisen te stellen, werd verworpen. De VVD stemde voor het voorstel van de Europese Commissie. Van Baalen en Camiel Eurlings van KLM hadden in dit kader overleg gehad, waarbij geconstateerd werd dat het voorstel goed voor de KLM en de Europese luchtvaartsector was.