Hans van Baalen: Pas op de plaats ten aanzien van Turkije in EU

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 16 oktober 2013, 18:05.

VVD-delegatieleider in het Europees Parlement Hans van Baalen verwerpt de optimistische lijn van de Europese Commissie ten aanzien van de hervormingen in Turkije. De Commissie wil, ten onrechte, tempo maken bij de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Volgens Van Baalen is er alleen op papier sprake van gunstige ontwikkelingen.

Noord-Cyprus wordt sedert 1974 illegaal door Turkije bezet gehouden. Turkije heeft vele tienduizenden Turken van het vaste land naar Noord-Cyprus gestuurd, hetgeen strijdig is met het volkenrecht. De vreedzame demonstraties op het Gezipark werden afgelopen zomer hardhandig neergeslagen met zes doden en vele honderden gewonden als gevolg. Er zitten meer journalisten in Turkije vast dan in de buurlanden. Turkije onderhoudt meer dan vriendschappelijke verhoudingen met het regime in Iran. Turkije mengt zich steeds in de binnenlandse aangelegenheden van landen waar (voormalige) Turkse burgers wonen, bijvoorbeeld in Nederland met betrekking tot de adoptie van de Nederlandse negenjarige jongen Yunus van Turkse afkomst door een liefdevol Nederlands lesbisch koppel.

Het is beter nu pas op de plaats te maken dan de toetreding van Turkije tot de EU te versnellen, zeker nu Turkije EU-lidmaatschap bij monde de Turkse minister van Europese Zaken Egemen Bagis zelf ter discussie heeft gesteld. In het ontwerp-verkiezingsprogramma van de VVD voor de Europese verkiezingen wordt uitgegaan van een speciaal partnerschap tussen de EU en Turkije in plaats van lidmaatschap.