Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 18 oktober 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 18 oktober 2013, 12:35.

Defensie

Hans van Baalen ontving afgelopen week de VVD-partijcommissie Defensie in het EP in Brussel. De partijcommissie bezocht samen met Defensiewoordvoerder Ronald Vuijk de NAVO en het Europees Parlement. Er werd onder meer gesproken over de Europese Defensiesamenwerking. Van Baalen vindt dat lidstaten intensiever kunnen samenwerken op het gebied van training en materieel.

Het uitzenden van troepen moet echter een nationale, politieke aangelegenheid blijven, waarover de nationale parlementen het laatste woord hebben. De partijcommissie woonde tevens een vergadering bij van de EP-commissie Veiligheid en Defensie, waarvan Van Baalen namens de ALDE-fractie coördinator is.

Corruptie in Palestijnse gebieden

Hans van Baalen, VVD delegatieleider in het Europees Parlement, vindt het onaanvaardbaar dat bijna twee miljard euro aan Europese steun voor de Palestijnse gebieden niet verantwoord kan worden. Uit een nog niet gepubliceerd, maar uitgelekt rapport van de Europese Rekenkamer, blijkt dat dit geld tussen 2008 en 2012 waarschijnlijk is 'verdwenen' ten gevolge van mismanagement en corruptie. Het geld kan niet verantwoord worden door de autoriteiten in de Palestijnse gebieden en is niet gebruikt voor de beoogde doeleinden. Van Baalen heeft schriftelijke vragen gesteld aan EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton. Indien de bevindingen van de Europese Rekenkamer wijzen op corruptie en mismanagement, moeten harde acties volgen. Van Baalen vindt dat het geld direct moet worden teruggevorderd en dat de EU tot die tijd alle financiële steun aan de Palestijnse gebieden moet blokkeren.

Oekraïne

Hans van Baalen overlegde afgelopen week, als ALDE-rapporteur, met de Ierse oud-EP-voorzitter Pat Cox (tevens oud-fractievoorzitter ALDE) en de Poolse oud-president en sociaal-democraat Aleksander Kwasniewski over de situatie in Oekraïne. Cox en Kwasniewski monitoren namens het Europees Parlement de voortgang die Oekraïne maakt met betrekking tot de associatie-overeenkomst. Van Baalen vindt dat Oekraïne in opmaat naar de Vilnius-conferentie over het Oostelijk Partnerschap, onomkeerbare vorderingen moet maken ten aanzien van de versterking van de rechtsstaat en openingen moet bieden in de rechtszaak tegen oud-premier Julia Timoshenko. Van Baalen ziet het belang van toenadering tussen Oekraïne en de EU, o.a. op handelsgebied. Een mogelijke associatie-overeenkomst staat volledig los van EU-lidmaatschap dat niet aan de orde is.

Georgië

Hans van Baalen ontving in het EP een delegatie uit Georgië en besprak met o.a. de minister voor Europese Zaken de relaties met Rusland en een vrijhandelsovereenkomst in het kader van het Oostelijk Partnerschap.

Italië

In het kader van de noodzakelijke uitbreiding van de ALDE-fractie na de Europese verkiezingen spraken LI-voorzitter Hans van Baalen en ALDE-partijvoorzitter Sir Graham Watson met Fraco Frattini, oud-Eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse Zaken. Frattini wil dat de liberale parlementariërs van Il Popolo della Libertà zich van Silvio Berlusconi afscheiden. Een mogelijke nieuwe liberale partij is voor de LI en ALDE interessant mits definitief afstand van Berlusconi wordt genomen.

Guatemala

Hans van Baalen leidde in Guatemala een bijeenkomst van het Uitvoerend Comité van de Liberale internationale in Guatemala. Tevens besprak hij de politieke en economische samenwerking met de Guatemalese president Pérez Molina. In het Europees Parlement maakt Van Baalen zich sterk voor intensievere handelsrelaties tussen de EU en Latijns-Amerika. Deze opkomende markten bieden zeer interessante afzetmogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven.