Brussel wil Turkije sneller in EU

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 17 oktober 2013, 15:35.

BRUSSEL - Tot ergernis van een deel van het Europees Parlement wil de Europese Commissie de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU versnellen. Eurocommissaris Stefan Füle heeft weliswaar kritiek op de gebrekkige democratie en op de schending van de burgerlijke rechten en vrijheden in het land, maar hij wil toch de al bijna tien jaar voortslepende toetredingsgesprekken in een hogere versnelling zetten.

„Er is geen enkele reden om Turkije nu met spoed te behandelen”, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen geïrriteerd.

„De rechtsstaat is daar ver weg. Dat zag je aan de keiharde manier waarop de protesten tegen de regering-Erdogan werden neergeslagen. Het land houdt ook nog steeds Noord-Cyprus bezet.”

Füle wil toch sneller met de Turken onderhandelen omdat zij diverse juridische hervormingen hebben doorgevoerd en vredesbesprekingen zijn begonnen met de Koerden.

De commissaris heeft ook kritiek en wel op het functioneren van de Turkse economie. De spectaculaire groei van 9% van de afgelopen jaren is vorig jaar afgezwakt tot 2% en staat onder zware druk door de binnenlandse politieke onrust en de burgeroorlog in Syrië.