Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 1 november 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 1 november 2013, 10:07.

Nieuw-Zeeland

Hans van Baalen overlegde afgelopen week met een delegatie uit Nieuw-Zeeland over versterkte politieke en economische samenwerking tussen Nieuw-Zeeland en de Europese Unie. Van Baalen wil dat de Europese Commissie vaart zet achter een vrijhandelsakkoord naar het model EU - Canada en een zogenaamd political framework agreement met Nieuw-Zeeland sluit, temeer omdat Australië en Nieuw-Zeeland en ASEAN interessante mogelijkheden voor het Europese en Nederlandse bedrijfsleven bieden.

Isaiah Berlin Lecture

Hans van Baalen, voorzitter van de Liberale Internationale, was afgelopen week in Londen gastheer van premier Mark Rutte die dit jaar de Isaiah Berlin lecture in de National Liberal Club hield. Premier Rutte sprak over het belang van Europa als motor voor economische groei en banen. Hij gaf aan dat Europa de internationale handel moet bevorderen en moet werken aan een robustere interne markt. Tevens benoemde premier Rutte de prioriteiten van de nieuwe Europese Commissie, waarbij sommige taken, die een nationale aanpak behoeven, terug moeten naar de lidstaten. Rutte en Van Baalen hadden tevens een onderhoud met de liberale Britse vice-premier Nick Clegg.

Taiwan

Hans van Baalen sprak afgelopen week met een Taiwanese delegatie over de politieke en economische betrekkingen tussen de Europese Unie en Taiwan. Recentelijk heeft het Europees Parlement een rapport aangenomen, waarin het belang van deze relaties wordt onderkend. Van Baalen vindt derhalve dat de EU Taiwan moet betrekken bij vrijhandelsarrangementen, waarover thans met andere Aziatische landen wordt onderhandeld.