Lichtend voorbeeld voor de Liberalen: Mark Rutte

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 31 oktober 2013, 11:08.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Premier Rutte sprak gisteren in Londen een internationaal gezelschap van liberalen toe. Die zijn trots op hun spreker, want hij is een van de weinige liberale regeringsleiders in Europa.

Het Engels van anglofiel Rutte is vloeiend, zij het met een stevig Nederlands accent. Dat hoor je wanneer hij uitweidt over Isaiah Berlin, de Britse liberale filosoof naar wie de lezing is vernoemd. Diens concept van ‘negative freedom’ (vrijheid van onderdrukking en bemoeienis) klinkt uit zijn mond als „nekkatif freedum”.

In zijn speech spreekt Rutte vooral over Europa. Hij schetst wat volgens hem de prioriteiten zouden moeten zijn van de nieuwe Europese Commissie die volgend jaar aantreedt: het versterken van de Europese markt en het bevorderen van de internationale vrijhandel. Hij omschrijft Europa als „van meet af aan een economisch project” en krijgt applaus wanneer hij zich uitspreekt tegen het opschorten van de onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten vanwege het NSA-afluisterschandaal. „Dat werkt contraproductief”.

Dit zijn teksten die er goed in gaan bij liberalen. Want bij hen is hij te gast: Rutte houdt zijn lezing op uitnodiging van de Liberale Internationale (LI), een wereldwijd verbond van liberale partijen. Voorzitter is VVD-europarlementariër Hans van Baalen. Hij heeft jarenlang getrokken aan Rutte om de Berlin-lezing te houden. Sinds hij aan het roer staat, probeert Van Baalen de LI om te vormen van een wat bedeesd, academisch gezelschap naar een politieke organisatie.

Een mooie speech van een prominent liberaal politicus past daar helemaal in. Dan kan Nick Clegg van de Liberal Democrats volgend jaar geen nee meer zeggen. „Succes trekt succes aan”, zoals Van Baalen het verwoordt.

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad van 31 oktober 2011, pagina 10 - 11 (abonnees)

Lees en kijk hier de Isaiah Berlin lezing terug

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen