Liberale lessen in Londen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 1 november 2013, 12:37.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Het was voor zelfverklaard anglofiel minister-president Mark Rutte een eer om aan te schuiven in de members lounge van het Lagerhuis. Daar werd hij ontvangen door de Britse premier David Cameron om samen te lunchen en Europese zaken te bespreken. „Het Lagerhuis blijft een bijzondere locatie”, glunderde de premier na afloop.

Rutte was in Londen om de jaarlijkse Isaiah Berlinlezing te verzorgen. Deze naar de bekende Britse filosoof en politicoloog vernoemde toespraak bij de Internationale Liberale, waarvan Europarlementariër Hans van Baalen de voorzitter is, wijdde de premier aan het belang van Europa.

En vooral aan hoe politici moeten uitleggen dat Europa goed is voor de portemonnee. Zo levert een open markt Nederlandse burgers gemiddeld tussen de 1500 en 2200 euro op jaarbasis op. Het zijn getallen die grote indruk maakten op de Britse minister van Handel, Vince Cable.

„Dat soort getallen hoor je politici hier nooit oplepelen”, besefte de voormalige liberale partijleider David lord Steel of Aikwood . „Britten zijn te veel gericht op het negatieve van Europa.” Net als zijn collega-Hogerhuislid John lord Alderdice snapte hij dat het hard werken wordt om zijn landgenoten te overtuigen van de voordelen van de Europese Unie. „Eindelijk spreekt het bedrijfsleven zich nu uit, zonder Europa zouden we niets zijn.”

Lees het hele artikel in de Telegraaf van 1 november 2013, pagina 4 (abonnees)