Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 8 november 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 8 november 2013, 16:07.

Hoorzitting EP-Defensiecommissie minister Hennis

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert was afgelopen week te gast in de Defensie Commissie van het Europees Parlement. Als ALDE-coördinator Veiligheids- en Defensiebeleid ondersteunde Van Baalen namens de Europese liberalen het pleidooi van minister Hennis voor meer Europese defensiesamenwerking. In tijden van bezuinigingen moeten lidstaten effectiever samenwerken op het gebied van defensie-opleidingen en materieel om de militaire slagkracht te behouden en om aan de NAVO-verplichtingen te kunnen voldoen.

Dit betekent geenszins de vorming van een Europees leger. Nationale parlementen blijven verantwoordelijk voor het uitzenden van militairen.

VNO-NCW

Hans van Baalen sprak afgelopen week in Brussel met Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven over de concurrentiepositie van Nederland en de Europese Unie. Van Baalen vindt dat de Europese Unie zich moet concentreren op economische groei en structurele werkgelegenheid. Dit betekent de voltooiing van de interne markt, het mes in overbodige regelgeving en het sluiten van vrijhandelsverdragen met andere economische grootmachten in Azië en Latijns-Amerika. Gezien onze open grenzen en omvangrijke exportsector, profiteert Nederland van vrijhandelsakkoorden en een gemeenschappelijke markt in Europa.

Ontwikkelingshulp

Hans van Baalen overlegde met Lilianne Ploumen, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, in Brussel over ontwikkelingshulp 'nieuwe stijl', waarbij de nadruk ligt op handel in plaats van hulp. Van Baalen vindt dat de Europese Unie moet stoppen met begrotingssteun aan ontwikkelingslanden, omdat dit geld grotendeels in de zakken verdwijnt van corrupte regimes en niet terechtkomt bij de hulpbehoeftigen. In plaats daarvan moet de Europese Unie ontwikkelingslanden betrekken bij vrijhandelsarrangementen, zodat het midden- en kleinbedrijf in deze landen zich verder kan ontwikkelen. Een sterk midden- en kleinbedrijf betekent structurele werkgelegenheid en welvaartsgroei in plaats van structurele afhankelijkheid van Westerse donoren. Van Baalen vindt dat de Europese Unie een voorbeeld kan nemen aan Nederland, waar het versterken van handelsrelaties centraal staat in het ontwikkelingsbeleid.

Azië

Hans van Baalen was keynote-speaker tijdens een conferentie van de ALDECALD (Council of Asian Liberals and Democrats) in Manila, Filipijnen. Van Baalen sprak over de groeiende politieke en economische invloed van Azië en het belang om de handelsrelaties tussen Azië en Europa te versterken. Volgens Van Baalen spelen liberalen in Europa en Azië een cruciale rol, omdat zij de enige politieke kracht zijn tegen protectionisme en voor vrijhandel. Derhalve is het van belang dat de liberalen in Europa, Azië en andere economische grootmachten intensief samenwerken. Als voorzitter van de Liberale Internationale zet Van Baalen zich hier actief voor in. Ook overlegde hij met Sam Rainsy, de Cambodjaanse oppositieleider. Van Baalen vindt dat de Europese Unie meer druk op de Cambodjaanse overheid moet uitoefenen om eerlijke en vrije verkiezingen te garanderen.