Hans van Baalen: 'Meer Ronny Naftaniels verhogen de kansen op vrede in het Midden-Oosten'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 12 november 2013, 11:38.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Gisteren nam Ronny Naftaniel na bijna 38 jaar afscheid van het CIDI. In het NIW van 8 november gaf onder meer Hans van Baalen antwoord op de Stelling van de week: De belangrijkste bijdrage van Ronny Naftaniel aan (Joods) Nederland is…

Hans van Baalen: Als CIDI een debat organiseert op de vooravond van de Israëlische verkiezingen, kan niemand het zich veroorloven weg te blijven. Dat zegt wat. CIDI is onder Ronny een instituut geworden waar politiek Nederland rekening mee houdt. Ja, hij is een gedreven man. Een man met een missie.

Ik heb hem nooit als lastig ervaren. Hij kwam op voor de belangen van Israël en Joods Nederland en dat is ook mijn missie. Hij had ook altijd een open oog voor diverse politieke meningen. Hij zoekt naar een oplossing, dat merk je in alles.

Hij was al vóór de tweestatenoplossing toen dat nog niet mainstream was. Dat zegt mij genoeg. Ik weet dat zelfs links Nederland hem respecteert.

Ook in Europa heeft hij de reputatie van een gedreven en beschaafde man. Daar heeft hij een nog lastiger klus te klaren dan in Nederland, waar ondanks alles toch een meerderheid sympathiek tegenover Israël staat. Dat is in het Europees Parlement, met meer dan 750 leden, anders. Daar is zo’n 60 procent zeer kritisch over Israël, 20 procent rabiaat tegen en maar 20 procent pro. Ik kwam Ronny laatst tegen in de trein naar Brussel en hij was nog net zo gedreven als in 1978, toen ik hem voor het eerst ontmoette. Meer Ronny Naftaniels verhogen de kansen op vrede in het Midden-Oosten aanzienlijk. En de kansen op een samenleving zonder discriminatie en antisemitisme.

Hans van Baalen (53), sinds 2009 leider van de VVD in het Europees Parlement, president van de Liberale Internationale en oud-lid van de Tweede Kamer. Kent Ronny Naftaniel sinds hij in 1978 als scholier op het voortgezet onderwijs een tentoonstelling organiseerde over de Camp David-akkoorden.