Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Straatsburg: 22 november 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 22 november 2013, 11:08.

Quota

Hans van Baalen heeft tegen een voorstel van de Europese Commissie gestemd om quota voor vrouwen verplicht te stellen in bestuursraden van beursgenoteerde ondernemingen. Van Baalen vindt dat de kwaliteiten en competenties van kandidaten voorop moeten staan, ongeacht het geslacht van de kandidaat in kwestie. Regelgeving uit Brussel om bedrijven te verplichten vrouwen op te nemen in bestuursraden is derhalve ongepast en werkt belemmerend.

Bedrijven moeten zelf in staat worden gesteld om de beste kandidaat te kiezen voor vacante posities in bestuursraden. Het gaat hierbij om geschiktheid, niet om geslacht. Hiernaast behoort het stellen van quota niet tot de competentie van Brussel. Het is een zaak aan de lidstaten.

Straatsburg

Hans van Baalen wil af van Straatsburg als EP-vergaderplaats. Indien Frankrijk vasthoudt aan de EP-zetel in Straatsburg, vindt hij dat Frankrijk alle voorkomende kosten voor haar rekening moet nemen. Dat is circa 150 tot 200 miljoen euro per jaar. Van Baalen wil een Europa dat voor handel en banen zorgt. Een investering van 200 miljoen per jaar in de werkgelegenheid in de Straatsburgse horeca is niet wat de VVD voor ogen staat.

Oekraïne

Hans van Baalen sprak in Straatsburg Mykola Katerynchuk, leider van de liberale oppositie in Oekraïne (European Party of Ukraine) over de Vilnius-top over het Oostelijk Partnerschap, die eind deze maand plaatsvindt. Van Baalen steunt een associatie-akkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie omdat dit de handel en economische groei bevordert. Dit is zeer gunstig voor het Europese bedrijfsleven, onder meer voor de ruim 250 Nederlandse bedrijven die actief zijn in Oekraïne. Bovendien is een associatie-akkoord van belang om Oekraïne uit de Russische invloedssfeer te houden.

Van Baalen vindt wel dat Oekraïne onomkeerbare stappen moet zetten op het gebied van de hervorming van de rechtsstaat en het staatsapparaat. Ook dient de kwestie met oud-premier Yulia Tymoshenko, die op verdenking van corruptie gevangen zit, te worden opgelost. Hiertoe moeten de autoriteiten Tymoshenko vrije doorgang verlenen naar Duitsland, waar zij onder medische behandeling kan worden gesteld.

Qatar

Hans van Baalen vindt dat voetbalorganisatie FIFA de autoriteiten van Qatar moet aanspreken op de slechte leef- en werkomstandigheden van de gastarbeiders die worden ingezet voor de bouw van stadions in het kader van het WK 2022. Hiertoe ondersteunde Van Baalen een resolutie in Straatsburg. Hij vindt dat FIFA en de Qatarese autoriteiten snel actie moeten ondernemen om de situatie van de gastarbeiders te verbeteren. Een politieke boycot van het WK in 2022 is volgens Van Baalen geenszins aan de orde. Dat is een zaak van de FIFA en niet van de politiek.

European Citizens programme

Hans van Baalen heeft in Straatsburg tegen het European Citizens programma gestemd. Het programma stelt ruim 185 miljoen euro ter beschikking voor projecten die de Europese identiteit en het Europese burgerschap versterken. Van Baalen vindt dat de Europese Unie zich moet richten op zijn kerntaken, waarbij banen, economische groei en handel voorop staan. Programma's ter bevordering van de 'Europese identiteit' dragen hier niet aan bij. Een identiteit ontwikkelt zichzelf (of niet) en behoeft geen Brusselse aanmoedigingen.