Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 29 november 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 29 november 2013, 12:10.

IJsland

Hans van Baalen, ALDE-rapporteur voor IJsland, heeft in de buitenland-commissie van het EP aangegeven dat IJsland een zelfstandige keuze moet maken om al dan niet toe te treden tot de Europese Unie. De nieuwe regering van IJsland heeft, onder leiding van minister-president Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, besloten om de toetredingsonderhandelingen met de EU op te schorten. Mogelijk zal de regering een referendum houden over een toekomstig EU-lidmaatschap van IJsland.

Van Baalen vindt dat de IJslandse bevolking een eigen keuze moet maken om al dan niet tot de EU toe te treden. De EU moet zich onthouden van op de IJslandse bevolking gerichte publiekscampagnes.

Oekraïne (Vilnius-top)

Hans van Baalen, ALDE-rapporteur voor Oekraïne, is van mening dat de EU de opschorting van de onderhandelingen over een associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne voorlopig voor kennisgeving moet aannemen. President Janoekovitsj is, met een harde winter voor de deur, niet bereid Rusland te confronteren en een olie- en gasboycot te riskeren. Rusland voert een politiek van chantage, carrot & stick. De EU doet er wijs aan te pogen de handelsrelaties met Oekraïne wel te liberaliseren. Dit biedt ook kansen voor de ruim 250 Nederlandse bedrijven die thans actief zijn in Oekraïne.

Na de winter en gegeven de druk van de bevolking om de deur naar het Westen en de EU open te houden en niet afhankelijk van Poetin te worden, dienen op termijn nieuwe mogelijkheden aan om de wederzijdse relaties te versterken. De zaak Julia Timosjenko moet niet op de spits worden gedreven. EU-lidmaatschap is so-wie-so niet aan de orde.