Vertrek TNO slecht nieuws voor Delft - Hoofdinhoud
Vuijk 5 december 2013: 'Wat een slecht nieuws voor kennisstad Delft'
Volgens wethouder Norder van Den Haag is de verhuizing van TNO te danken aan 'inspirerende stadsontwikkeling. Het gemeentebestuur van Delft met de huidige coalitie van PvdA, Groenlinks, CDA en STIP heeft volgens Norder dus iets om over na te denken.
Volgens mij moet Delft kiezen. Delft Kennisstad mag niet langer gezien worden als economisch beleid. Door de indruk te wekken dat er naast Delft Kennisstad nog vele andere prioriteiten zijn richt schade aan. Delft Kennisstad is een stadsstrategie die richting geeft aan alle beleidsterreinen van de stad. Het is de motor van de maatschappelijke en sociaal-economische toekomst van de stad. Delft Kennisstad genereert innovativiteit en trekt investeringen aan. Die investeringen brengen werkgelegenheid mee. En daar leven de inwoners van. De VVD moet zich hard maken voor deze belangrijke strategische keuze.
Nyfer, 2005 Delft Kennisstad
In het begin van de jaren 1990 heeft de gemeente Delft een beleid ingezet om Delft als ‘kennisstad’ te positioneren. Het belangrijkste doel van dit beleid was de vestiging van kennisintensieve bedrijvigheid in de gemeente te bevorderen. Daarmee moest tegenwicht worden geboden tegen de sterk teruglopende werkgelegenheid in de industrie. Dit beleid is in de loop van de jaren herhaaldelijk bijgesteld en aangepast, maar in de kern overeind gebleven. Sterker, ‘Delft Kennisstad’ heeft zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste pijlers onder het economische beleid in de gemeente. Ook in de komende jaren willen de Raad en het College van B&W vasthouden aan de ingezette lijn. In het Collegeprogramma 2002-2006 is vastgesteld dat Delft zich tot 2015 verder moet ontwikkelen als kennisstad. Raad en College zien dit als de beste mogelijkheid om de werkgelegenheid en de economische bloei van Delft te bevorderen.
Algemeen Dagblad, Delft dichtbij vrijdag 6 december 2013
Het nieuws over het vertrek van TNO uit Delft is als een bom ingeslagen in de stad. Het onderzoeksbureau kondigde woensdag zijn verhuizing naar Den Haag aan. De 700 medewerkers werken per 1 januari 2015 in het Haagse New Babylon bij Den Haag Centraal. 'Wat een slecht nieuws voor kennisstad Delft,' reageert oud-wethouder Ronald Vuijk (nu VVD-Tweede Kamerlid) via Twitter, Ook het lokale CDA is onaangenaam verrast. "TNO is van oudsher een van de pijlers onder het Delftse beleid voor kenniseconomie. Het verdwijnen van het hoofdkantoor vinden wij dan ook zeer zorgelijk. Er verdwijnen niet alleen 500 tot 700 directe banen, maar ook veel indirecte banen van toeleveranciers naar buiten de Delftse stadsgrenzen. Dat gaat gevolgen hebben voor het MKB in Delft," aldus fractievoorzitter David van Dis. Zijn partij wil van burgemeester en wethouders weten wat die hebben gedaan om het onderzoekscentrum in Delft te behouden. Burgemeester Verkerk liet woensdag al weten blij te zijn dat het onderzoeksbureau in elk geval in de regio blijft. De gemeente Den Haag is blij met de komst van TNO. Volgens wethouder Norder is dit te danken aan 'inspirerende stadsontwikkeling. Daarmee verwijst hij naar de metamorfose van oud Babylon.
TNO Persbericht 04 december 2013: TNO wil hoofdkantoor en een vestiging van Delft naar Den Haag verhuizen
De medewerkers van het hoofdkantoor van TNO aan de Schoemakerstraat en van de vestiging aan het Brassersplein in Delft zullen per 1 januari 2015 verhuizen naar kantorencomplex New Babylon in Den Haag. De locatie van 9.500m2 omvat zo’n 500 (flex)werkplekken. De Raad van Bestuur van TNO heeft een voorgenomen besluit daartoe vandaag voor advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad. Het samenvoegen van de beide vestigingen, waarvan de huurovereenkomst afloopt, zal meer mogelijkheden bieden voor het zogenoemde Nieuwe Werken. De nieuwe locatie is ook beter bereikbaar met het openbaar vervoer dan de oude locaties. Dit waren belangrijke criteria bij het zoeken naar een nieuwe locatie. Daarnaast levert het een aanmerkelijke besparing op in huisvestingskosten. Al eerder zette TNO het samenvoegen van locaties in gang met de verhuizing van de locatie Hoofddorp en die in Leiden naar een nieuwe locatie in Leiden. Met het vertrek naar Den Haag komt een eind aan 25 jaar dat de hoofdvestiging van TNO in Delft was gevestigd. Al eerder, van 1932 tot 1991, had TNO haar hoofdkantoor in Den Haag. TNO blijft met vijf vestigingen prominent aanwezig in kennisstad Delft.