Rutte en Timmermans: Van Baalen voortreffelijk parlementslid

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 13 december 2013, 12:10.

Hans van Baalen is een ,,voortreffelijk parlementariër" die heel goed weet welke keuzes hij moet maken. Het is ,,echt onzin" dat stemmen in het Europees Parlement het belangrijkste is voor een Europarlementariër. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag in een reactie op het bericht dat VVD-Europarlementariër Van Baalen van alle leden van het Europees Parlement het minst meedoet aan stemmingen.

Rutte stelde dat Van Baalen ook in Den Haag effectief zijn werk kan doen, zeker bij stemmingen in het Europees Parlement waarbij voorstellen met grote meerderheden worden aangenomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans nam het vrijdag ook al op voor Van Baalen. ,,Hij noemde hem ,,een voortreffelijk politicus'', en een van de meest prominente en zichtbare Nederlandse Europarlementariërs. ,,Ja, een volksvertegenwoordiger wordt gekozen om te stemmen, maar ook om zijn fractie te beïnvloeden en te zorgen dat een stemming een bepaalde kant opgaat. En ik weet zeker dat Hans van Baalen in de liberale fractie een hoofdrol speelt en dat de liberale kiezer bij hem goed aan z'n trekken komt.''

Van Baalen zelf verdedigde zich deze week door te stellen dat het niet nodig is om altijd te stemmen. Met name op donderdagen moet hij bovendien op tijd uit Straatsburg vertrekken om 's avonds in Den Haag het bewindsliedenoverleg van de VVD bij te kunnen wonen.