Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 20 januari 2014, 11:07.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Ik wil dat het kabinet de ontwikkeling van laboratoriumstallen een halt toe roept. Deze gesloten, klimaatgestuurde stallen waarbij veehouders zich van top tot teen hullen in steriel plastic en waar niemand binnen mag komen, zijn absoluut geen oplossing voor het anitibioticaprobleem (zoals wel wordt beweerd vanuit de vee-industrie).

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken geeft helaas de veehouder en de dierenarts nu nog de vrijheid om te kiezen welke maatregelen zij nemen om tot vermindering van het antibioticagebruik te komen. Dat leidt tot de ontwikkeling van steriele stallen waarin de leefomstandigheden van de dieren nog verder af komen te staan van de natuurlijke behoeften die het dier heeft.

De bio-industrie is letterlijk ziekmakend. De onnatuurlijke manier waarop dieren in de potdichte stallen leven, maakt dat dieren ziektes zoals longontsteking, klauwaandoeningen en ademhalingsproblemen krijgen. In de Nederlandse veehouderij wordt zoveel antibiotica gebruikt dat ziekteverwekkers immuun worden. Antibioticaresistentie brengt levensgevaarlijke risico’s voor mens en dier met zich mee. Dat moet stoppen!

The New York Times signaleert nu ook het groeiend besef wereldwijd over het onrecht dat we dieren aandoen.

Het volgende vleesschandaal heeft zich alweer in Nederland gemanifesteerd. Dit is ook nieuws buiten de grenzen van Nederland.

In het weekend van 11 januari was ik, zoals ik vorige week al vertelde, in Portugal en op Madeira bij onze zusterpartij PAN. De mensen van PAN vertelden mij dat het bewustzijn over wat we dieren allemaal aandoen enorm aan het groeien is in Portugal. Heel leuk was de ontmoeting met een behoorlijk aantal Nederlanders dat speciaal naar de meeting was gekomen vanuit Noord-Portugal en de Algarve. Ik heb erg lekker veganistisch gegeten in het restaurant Jardim das Cerejas.

Op Madeira kent men een kwetsbare natuur en steeds meer mensen willen die natuur beschermen tegen de vele bouwplannen. De vertoning van onze film De Haas in de Marathon vond plaats op de Universiteit van Madeira, een prachtig oud gebouw. De Partij voor de Dieren zit op Madeira overigens in de coalitie van de hoofdstad Funchal.

Onze film over tien jaar Partij voor de Dieren, De Haas in de Marathon, is opnieuw geselecteerd voor verschillende internationale festivals. Super! De Haas in de Marathon zal in ieder geval getoond worden op twee festivals in februari in de Verenigde Staten: in Florida en in Gainesville, Californië. De film gaat in 2014 ook in drie steden op het Engelse VegFest UK draaien; in Brighton, Bristol en London.

Op twitter krijg ik regelmatig prachtige foto’s doorgestuurd. Deze ongewone dierenvriendschap wil ik jullie niet onthouden. En ook dit verhaal over de eenzame walvis is ontroerend te noemen.

Google herdacht afgelopen week wereldwijd de 82e geboortedag van Dian Fossey. Dian Fossey was een onderzoekster uit de Verenigde Staten die jarenlang gorilla’s in Rwanda observeerde. Zij schreef het boek Gorrillas in the Mist, wat later ook verfilmd is. Zie hier beelden van deze bijzondere vrouw.

Steve Cutts heeft een zeer pakkende animatie gemaakt om zijn visie op de Amerikaanse jachtfanaat Melissa Bachman kenbaar te maken. Bekijk What a hunt hier!

Deze week start voor het eerst de Arabische vertaling van mijn Worldlog. Het Worldlog is nu al in 11 talen te lezen. Hopelijk volgen er snel nog meer.

Tot snel,

Marianne