'Europese rol in Oekraïne is bescheiden'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 28 januari 2014, 20:08.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

President Janoekovitsj van Oekraïne is de oppositie een beetje tegemoetgekomen door omstreden wetten terug te draaien die demonstraties aan banden leggen. Daarnaast wil de president opgepakte demonstranten vrijlaten als de oppositie overheidsgebouwen en straten niet langer bezet houdt.

Vandaag gaat een delegatie van het Europees Parlement richting de Oekraïense hoofdstad om te praten met de regering en oppositiepartijen. Hans van Baalen, Europarlementarier voor de VVD, is daar bij.

"Het doel is in de eerste plaats te kijken hoe onderhandelingen tussen regering en oppositie mogelijk zijn", vertelt Van Baalen op BNR.

Belang

"Kijk, de Europese Unie heeft daar een belang. Dat is die associatieovereenkomst tussen Oekraïne en de EU. De meerderheid van de oppositie demonstreert daar ook voor, is tegen te nauwe banden met Rusland."

Hij gaat verder: "We hebben een rol, maar die is wel bescheiden. We kunnen misschien wat doen om de gematigden onder de oppositie en regering dichter bij elkaar te brengen."

Gesprekken

Van Baalen gaat met alle partijen praten. "Vandaag, morgen en overmorgen zijn er heel veel gesprekken gepland. Met president Janoekovitsj, maar ook met oppositieleiders als Yatsenyuk en Klitschko. Ook eurocommissaris Stefan Füle is in Oekraïne om zijn bijdrage te leveren. Ook met hem hebben wij nauw contact."

Luister hier het fragment terug (gele vlak)