Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 31 januari 2014

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 31 januari 2014, 19:08.

Oekraïne

Hans van Baalen maakte als ALDE-rapporteur deel uit van een speciale EP-delegatie die Kiev, Oekraïne bezocht. De delegatie sprak met diverse kopstukken van de regering en leden van de Partij van de Regio's. Tevens was er overleg met oppositieleiders Klytsjko (Oudar partij), Yatseniuk (Moederlandpartij van Tymoshenko) en Kateryncuk (Europese partij van Oekraïne, partner van de Liberale Internationale en ALDE). Van Baalen was groot gedeelte van de nacht op het Maidan-plein aanwezig. Hij riep namens de ALDE-fractie op om de grondwet uit 2004 herin te voeren en democratische verkiezingen uit te schrijven.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Hiertoe moet de EU bemiddelen tussen de gematigden in de regering en de oppositie. Sancties tegen politieke personen die aan de regering gelieerd zijn, moeten worden voorbereid. Indien Janoekovitsj met de parlementaire oppositie overeenstemming bereikt en vreedzame demonstraten niet met geweld van het Maidan-plein verjaagt, zullen deze sancties niet worden uitgevoerd. Afstemming met de Verenigde Staten is hoogstnoodzakelijk. Het geniet de voorkeur dat de EU als geheel optreedt omdat moet worden voorkomen dat lidstaten door Rusland, de grote promotor van Janoekovitsj, politiek en economisch worden gechanteerd.

Boekpresentatie

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Hans van Baalen nam het eerste exemplaar in ontvangst van het boek 'De geschiedenis van Nederland. Het boek schetst de historische verwevenheid tussen Nederland en Europa. Van Baalen gaf aan dat nationale identiteiten de Europese samenwerking kunnen versterken. De verbondenheid van burgers met hun land is een natuurlijk emotie die niet vanuit de glaspaleizen in Brussel kan worden uitgewist.

Egypte

Hans van Baalen overlegde afgelopen met een kleine afvaardiging onder leiding van Mohammed Nosseir, een Egyptische liberaal en ondernemer, over de situatie in Egypte. Volgens Van Baalen moet Europa zich inspannen om het bedrijfsleven in Egypte te ondersteunen. In plaats van grootschalige subsidieverstrekking aan Egyptische overheidsinstellingen moet Europa tegen gunstige voorwaarden kredieten ter beschikking stellen aan het Egyptische bedrijfsleven. Dit betekent dat het Europese donorgeld effectiever besteed kan worden en er structureel banen in Egypte gecreëerd kunnen worden. De uitvoering kan worden ondergebracht bij de Europese Investeringsbank, die ruime ervaring heeft op het gebied van effectieve leen- en kredietfaciliteiten.