’Nederland boycot Israël wél’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 15 februari 2014, 10:08.

Huichelachtig, regerend met dubbele agenda. Zo wordt de Nederlandse houding tegenover Israël omschreven door advocaten, politici, hoogleraren, vooraanstaande Joden. „Waarom voortdurend Jeruzalem in het vizier en nooit kritiek op bijvoorbeeld de Chinese onderdrukking van Tibet?”

Hans van Baalen, namens de VVD lid van het Europees Parlement, vecht in Brussel en Straatsburg voortdurend tegen anti-Israëlische sentimenten. Hij schat dat twee derde van zijn collega’s extreem kritisch is over het land.

„Ik ben tegen een Europees ontmoedigingsbeleid om zaken te doen met Israëlische bedrijven en tegen het labelen van producten uit de nederzettingen”, zegt hij. „Want dat is slechts een omweg voor boycotten. Natuurlijk zijn de nederzettingen een item. Maar die kwestie moet in een groot Israëlisch-Palestijns vredesakkoord worden geregeld.”

De liberaal noemt de houding van veel collega’s zorgelijk. Zo is daar het Waalse socialistische EP-lid Véronique de Keyser, fel anti-Israël. En opvallend genoeg maakt de PVV van Geert Wilders, ’vriend van Israël’, deel uit van de Europese alliantie van rechtse partijen tijdens de verkiezingen van mei.

Hitlergroet

„In dat samenwerkingsverband zitten Holocaustontkenners, mensen die de concentratiekampen een bagatel in de wereldgeschiedenis noemen”, zegt Van Baalen. „Een ander brengt de omgekeerde Hitlergroet. Ook daarom ben ik voor een sterk Israël. Want alleen als het land een machtige speler blijft, kan er vrede in de regio komen.”

Lees het hele artikel in de Telegraaf van 15-02-2014 (abonnees)