Van Baalen: 'Eerst zien, dan geloven'

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 21 februari 2014, 19:08.

De oppositie in Oekraïne heeft een akkoord getekend met de Janoekovitsj-regering. Het akkoord moet een einde maken aan de crisis in het land. Maar volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen moet wel druk worden uitgeoefend, zegt hij tegen BNR. "Eerst zien, dan geloven."

Volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zijn de sancties met dit akkoord nog niet van de baan. "Dit akkoord ligt er en moet worden uitgevoerd. In het verleden heeft Janoekovitsj steeds geweigerd afspraken uit te voeren, dus we moeten zien hoe ver het allemaal komt." Het is volgens Van Baalen een goed zaak om personen te treffen met sancties als een inreisverbod voor de EU en het blokkeren van banktegoeden van mensen die zich verrijkt hebben of geweld hebben gebruikt vanuit het regime.

Te vroeg

Maar om te juichen is het nog te vroeg, meent Van Baalen. "Het is een lange periode en Janoekovitsj kan het grootste deel van zijn termijn uitzitten - die zou in 2015 aflopen - dus: eerst zien, dan geloven. Rusland speelt een dubbelspel: aan de ene kant deelt het paspoorten uit en bezet het gebied om oude Sovjetstaten te destabiliseren. Aan de andere kant is het voor Rusland heel slecht als Oekraïne uit elkaar spat. Dus ik denk dat Poetin door het benoemen van bemiddelaar Loekin zal proberen te zorgen dat de deal ook wordt uitgevoerd.

Lees hier het hele artikel