Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 21 februari 2014

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 21 februari 2014, 19:37.

Oekraïne

Hans van Baalen, president van de Liberale Internationale en ALDE-woordvoerder voor Oekraïne, bracht samen met ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt afgelopen donderdag een bezoek aan het Maidanplein in Kiev om de democratische oppositie en de vreedzame demonstranten te steunen. Van Baalen heeft het geweld van de regering Janoekovitsj tegen de demonstranten scherp veroordeeld.

Hij riep EU-Buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton op om gezamenlijk met de lidstaten maximale druk uit te oefenen op de regering Janoekovitsj om het geweld te staken en een politieke oplossing te zoeken. Er moeten sancties getroffen worden tegen de politieke verantwoordelijken voor het buitensporige geweld, dat thans aan ten minste twintig mensen het leven heeft gekost. Voorts moet Oekraïne de grondwet uit 2004 herinvoeren en eerlijke en vrije verkiezingen organiseren.

Georgië

Hans van Baalen debatteerde afgelopen week in de commissie Buitenlandse Zaken met Maia Panjikidze, de Georgische minister van Buitenlandse Zaken, over Georgië en het Oostelijk Partnerschap van de EU. Volgens Van Baalen moet Rusland de illegale bezetting van de Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië beëindigen. Deze illegale bezetting is een voorbeeld van de politieke en economische intimidatie die Rusland gebruikt om de landen van het Oostelijk Partnerschap onder diens invloed te plaatsen. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat Rusland betrokken is bij de ondersteuning van Oekraïense ordetroepen. Van Baalen pleitte voor een gemeenschappelijke positie van de Europese Unie jegens Rusland, waarbij het van belang is dat lidstaten niet door het Kremlin tegen elkaar worden uitgespeeld.

Cyprus

Hans van Baalen sprak in Brussel met een afvaardiging van het Cyprus platform, een NGO bestaande uit vertegenwoordigers van Griekse en Turkse Cyprioten, die ijveren voor de hereniging van het eiland. Van Baalen vindt dat Turkije diens bezettingstroepen eerst uit Noord-Cyprus moet terugtrekken alvorens met Turkije verder kan worden onderhandeld over mogelijk EU-lidmaatschap.

Thailand

Hans van Baalen overlegde met ALDE-partijvoorzitter Graham Watson en Kasit Piromya, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Thailand, over de politieke crisis in Thailand. Van Baalen pleit voor een actieve bemiddelingsrol van ASEAN en de EU om de politieke impasse in Thailand op een vreedzame manier op te lossen. Een oplossing voor de politieke crisis in Thailand is van groot belang voor de stabiliteit in Zuidoost Azië.

Bankenunie

Van Baalen en Plv. CEO ING Group Timmermans spraken in het EP over de Bankenunie en de repercussies voor het Nederlandse bankwezen.