Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Straatsburg: 28 februari 2014

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 28 februari 2014, 12:09.

Oekraïne

Hans van Baalen onderhandelde, namens de ALDE-fractie, over een EP-resolutie inzake Oekraïne. In de aangenomen resolutie staat geen aanbod aan Oekraïne om EU-lid te worden. Dit punt wist ALDE-rapporteur Van Baalen uit de ontwerp-tekst te krijgen. Wel staat er een verwijzing in naar het Verdrag van Lissabon (art 49), waarin is vastgelegd dat elk land binnen Europa het lidmaatschap van de EU kan aanvragen.

In zijn stemverklaring heeft Hans van Baalen aangeven dat de VVD van mening is dat EU-lidmaatschap niet aan de orde is (zie VVD-programma Europese verkiezingen, pag. 33) en dat aandacht daarvoor slechts tot verwachtingen in Oekraïne leidt, die niet kunnen worden waargemaakt. Naast diplomatieke en politiek inspanningen om de situatie in Oekraïne te stabiliseren en Rusland te houden diens ondertekening van de Verklaring van Boedapest van 1994, waarin Rusland, de VS en Groot-Brittannië de territoriale integriteit van Oekraïne, incl. de Krim, garandeerden, kan dit jaar onder een nieuwe Oekraïnse regering gewerkt worden aan ondertekening van een samenwerkings- en handelsovereenkomst (associatie).

EU armoedebeleid

Hans van Baalen stemde in Straatsburg tegen een voorstel van de Europese Commissie voor een Europees armoedefonds. Met behulp van dit fonds zouden bijvoorbeeld voedselbanken in de hele Europese Unie gesubsidieerd kunnen worden. Volgens Van Baalen dient het armoedebeleid op nationaal of lokaal niveau te worden vastgesteld en uitgevoerd, omdat de noden per lidstaat en per gemeente verschillen.

Sociale aspecten European semester

Hans van Baalen heeft tegen een rapport gestemd over de sociale aspecten van het European semester. In het rapport van de sociaaldemocratische EP'er Gutierrez Prieto werd onder meer voorgesteld om werkloosheidsindicatoren vast te stellen en om de teugels te laten vieren voor landen met begrotingsproblemen. Ook pleitte het rapport voor verregaande inmenging in de nationale arbeidsmarkten en sociale wetgeving. Volgens Van Baalen moet het European semester primair gericht zijn op macro-economische ontwikkelingen en begrotingsdiscipline. Sociaal- en arbeidsmarktbeleid dienen nationale competenties te blijven.

Europese verkiezingen

Hans van Baalen overlegde in Straatsburg met zijn collega-delegatievoorzitters over de aanstaande Europese verkiezingen en de ALDE-campagne-aftrap op vrijdag 2 mei te Wenen.