EU staat machteloos

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 19 maart 2014, 12:37.

Machteloos. Met een ander woord is de houding van de Europese Unie ten opzichte van Rusland niet te omschrijven. De combinatie van diplomatie en sancties werkt vooralsnog niet. President Vladimir Poetin trekt zich er niet van aan. De Krim is de facto ingelijfd bij Rusland.

Volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen is de enige weg die voor de EU nog open ligt: zo snel mogelijk een gemeenschappelijke energiepolitiek afspreken met alternatieven voor Russische olie en gas, zoals schaliegas uit de VS, vloeibaar gas uit Qatar, kernenergie en groene energie.

En vervolgens tegen Poetin zeggen: ’Houd jij je gas maar.’ Volgens hem is dit binnen enkele weken te regelen. „Dan draait de Russische economie binnen een maand niet meer, want die is voor een groot deelafhankelijk van olieexport naar de EU.” De liberaal ment dat dit de effectiefste manier is waarop de EU, maar ook de VS, Moskou een toontje lager kan laten zingen.

Nadeel van een boycot van Russisch gas is dat de EU hiervan in eerste instantie ook de pijn ondervindt, met mogelijk een nieuwe economische recessie tot gevolg. Van Baalen: „Sancties gaan pijn doen”.

Lees hier het hele artikel (abonnees)