NAVO springlevend: Meer geld naar defensie om Russische beer te bestrijden

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 22 maart 2014, 17:09.

Dikke rapporten werden er na afloop van de Koude Oorlog over volgeschreven: was er nog wel bestaansrecht voor de NAVO en moest de veiligheidsorganisatie niet worden opgedoekt?

Maar nu Rusland de ramkoers heeft ingezet, lijkt het Atlantisch bondgenootschap weer zijn bestaansrecht te kunnen bewijzen en zijn de Oost-Europese lidstaten dolblij onder de NAVO-paraplu te vallen in de wetenschap dat de Russische beer plots weer voor de deur kan staan.

Het gevaar wordt in het Westen inmiddels erkend, maar daar blijft het voorlopig dan ook bij. De Amerikanen zijn al langer geïrriteerd de kar alleen te moeten trekken binnen NAVO-verband.

Verstek

Zo wordt voor de financiering van de NAVO al jarenlang bijna volledig op de VS geleund. Amerika betaalt 75% van het hele NAVO-budget en de overige bondgenoten laten steeds vaker verstek gaan als er een bijdrage wordt gevraagd.

Voormalig VS-minister Robert Gates (Defensie) stak zijn ergernis eerder niet onder stoelen of banken. Hij haalde tijdens zijn afscheidstour door Europa keihard uit naar landen als Nederland, die volgens hem te makkelijk kiezen voor bezuinigingen op militaire uitgaven.

Koren op de molen van mensen zoals Europarlementariër Hans van Baalen. Hij vindt dat de NAVO-landen weer meer in hun defensie moeten investeren. Volgens de VVD’er heeft de Krimcrisis de noodzaak daarvoor pijnlijk duidelijk gemaakt. „Met meer militaire geloofwaardigheid van de VS en Europa had de Russische president Poetin het niet aangedurfd Oekraïne zo te destabiliseren”, is de overtuiging van Van Baalen.

„We dachten sinds het einde van de Koude Oorlog dat we het leger alleen nodig hadden voor vredesmissies. Maar de Russen hebben ons wreed wakker geschud. We hebben het nog steeds nodig om de stabiliteit in onze eigen regio te handhaven”, legt de EU-politicus uit.

NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen beaamt de woorden van Van Baalen. „De crisis in Oekraïne is een ’wake-up-call’’, concludeert de Deense secretaris-generaal. Lange tijd werd gedacht dat cybercrime en antipiratenmissies de nieuwe taken van de NAVO zouden zijn, maar nu is het noodzaak terug te grijpen naar de oorspronkelijke doelen van de oprichting.

Lees hier het hele artikel (abonnees)