NOS onder vuur om miljoenenbod voetbalrechten

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 26 maart 2014, 15:09.

De Europese Commissie moet onderzoek doen of de NOS commerciële zenders uit de markt heeft gedrukt bij de biedingenstrijd rond de eredivisie. Dat vindt de VVD, die hierover ook in Brussel vragen gaat stellen. Volgens de Telegraaf doet niemand mededelingen over hoeveel er precies is betaald door de NOS.

Kamerlid Elias (VVD) denkt dat het zou gaan om 27 miljoen euro jaarlijks voor een periode van drie jaar. Daarbij zou het gaan om 21 miljoen euro voor de rechten, 4 miljoen voor het produceren van de televisiebeelden en nog eens 2 miljoen voor de kosten van het maken van Studio Sport.

"Als ik dan hoor dat RTL 13 miljoen euro per seizoen bood en SBS 12 miljoen, dan lijkt er sprake van een knock-outbod. Dat schuurt met de Europese regels voor mededinging. Daar wil ik met mijn collega Van Baalen uit het Europarlement opheldering over.”

Want Elias krijgt waarschijnlijk nooit uit officiële bron te horen hoeveel er is betaald, omdat dit concurrentiegevoelige informatie is. „Dat betekent dat ik mijn werk als Kamerlid niet kan doen. Dit neem ik hoog op. Niet omdat ik een hekel aan voetbal of de NOS heb, maar omdat je hierover transparant moet zijn.”

Radio.nl