Wij zijn echt geen Mickey-Mouse parlement

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 5 april 2014, 22:37.

De Europese verkiezingen staan voor de deur, maar weinig kiezers hebben enig idee van wat zo'n Europarlement uitspookt. De parlementariërs worstelen met een slecht imago. Negen Nederlandse Europarlementariërs over 'de zin van hun bestaan'.

Hieronder wat citaten van Hans van Baalen uit het artikel.

Is het Europees parlement wel een écht parlement, met échte politici?

Hans van Baalen (VVD) merkt op dat het Europarlement buiten de EU gezag heeft en ook daar dingen voor elkaar kan krijgen. Van Baalen was tijdens de Oekraïne-crisis geregeld op het Maidan-plein in Kiev te vinden. "Veel buurlanden van de EU in Noord-Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten zijn instabiel. We krijgen daar als Europarlementariërs soms makkelijker dingen gedaan dan ministers. In de Verenigde Staten schakelt de president ook vaak het Congres in om bijvoorbeeld naar Noord-Korea te gaan."

Is de Europese Unie te weinig democratisch?

Volgens Van Baalen (VVD) is er geen democratisch tekort. "De regeringsleiders in de Europese Raad worden gecontroleerd door de nationale parlementen. Ministers zitten in hun eigen vakraden en moeten daarover verantwoording afleggen aan hun eigen parlement. En EU-wetgeving gaat tegenwoordig allemaal via het Europees Parlement."

Waarom herkennen burgers zich niet in het Europarlement?

Ook Van Baalen (VVD) vindt dat het Europarlement zich met te veel zaken wil bemoeien. "Neem nou zo'n resolutie over het daklozenbeleid. Dat is iets wat je in Madrid moet regelen, of Glasgow, of Rotterdam. Dat het parlement zich met al die details bemoeit, ergert burgers enorm. Regels over wat er op een pakje sigaretten moet staan kunnen de lidstaten zelf bepalen. Het Europarlement moet zich beperken tot drie grote dossiers: interne markt, handel en de munt."

Moeten er meer politieke zwaargewichten naar het parlement?

Van Baalen: "Oud-ministers en oud-premiers zijn hier bezig met hun zwanenzang. Al hoop ik wel dat minister Frans Timmermans (PvdA) zich nog eens meldt. Die zou hier veel kunnen betekenen, met zijn talenkennis, en hij is een goed politicus."

Het gehele artikel kunt u lezen op Trouw.nl