De ene Europese burger is de andere niet

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 12 april 2014, 15:09.

Ze komen niet massaal naar Nederland zoals was voorspeld: arme Bulgaren of Roemenen op zoek naar werk. Toch blijven ze ons bezighouden in dit Europese verkiezingsjaar en ze worden zo goed als zeker een stevig campagneonderwerp. Want uit een groot opinieonderzoek van de UvA blijkt dat een ruime meerderheid (54 procent) ervóór is dat EU-burgers in heel Europa kunnen werken, maar niet als je de Roemenen en Bulgaren erbij noemt. Dan vindt maar 18 procent het vrije verkeer van werknemers in de EU een ‘goede zaak’.

De Europese VVD-lijsttrekker Hans van Baalen snapt de uitkomst van het onderzoek, zegt hij: „Nederlanders denken: voor míj geen blokkade als ik in een ander Europees land wil werken. Maar de concurrentie komt dan wel bij ons binnen.”

Hij is van plan om in de campagne te zeggen: er zijn problemen met arbeidsmigratie, maar we kunnen er iets aan doen zonder de grenzen dicht te gooien. „Ik zal Asscher aansporen om aan het werk te gaan. Je kunt EU-burgers zonder middelen van bestaan volgens de EU-regels terugsturen. En je kunt als land bijvoorbeeld schijnconstructies met zzp’ers aanpakken.”

Van Baalen bekendst,

Volgens het opinieonderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de UvA, is Hans van Baalen de meest bekende kandidaat. Het onderzoek is het grootste dat ooit naar de Europese verkiezingen in Nederland. Er wordt vier keer gemeten: in december 2013, na de gemeenteraadsverkiezingen, een maand vóór de EU-verkiezingen en nog een keer erna.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

VVD-lijsttrekker voor de EU-verkiezingen Hans van Baalen is bij kiezers het minst onbekend: ruim 36 procent heeft een mening over hem. Maar Paul Tang van de PvdA? Ruim 85 procent heeft nog nooit van hem gehoord. Toch scoort oud-Kamerlid Tang, die nog geen Europarlementariër was, beter dan Dennis de Jong (SP), Esther de Lange (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks). Zij zijn al vijf jaar Europarlementariër, maar onbekend bij bijna 90 procent. Na Van Baalen kent Nederland Sophie in ’t Veld (D66) het beste (ruim 20 procent). Zij is de veteraan onder de Nederlandse Europarlementariërs.

Van Baalen vindt zijn score „heel netjes”. „Ik weet het natuurlijk niet, maar ik vraag me af of CDA-leider Van Haersma Buma dit haalt.”

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Het hele artikel en de uitslag van het onderzoek met de stelling: 'Het vrije verkeer van goederen en personen in de EU,(dus ook van werknemers uit Bulgarije en Roemenië) is een goede zaak' kunt u lezen in het NRC Handelsblad van 12 april 2014.