Het menselijke verhaal achter Natura2000

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 16 april 2014.

Woensdag 16 april was Annie te gast in Wierdenseveld en Engbertsdijkvenen om daar van de ondernemers en inwoners te horen en te zien wat de gevolgen zijn van Natura2000.

Zoals voor veel betrokkenen in ieder geval bekend is, heeft Natura2000 te maken met beschermde natuurgebieden voor behoud en herstel van natuur/biodiversiteit. De verschillende soorten flora en fauna verdwijnt langzaam in Europa.

Ook belangrijk voor Nederland dus, maar wanneer een gebied wordt aangewezen als Natura2000-gebied is dat van invloed op ruimtelijke ordening en verkeer en vervoer. Voor agrarisch ondernemers met vee heeft het als gevolg dat er veel minder ammoniak uitgestoten mag worden.

In Wierdenseveld betekent dit proces dat de boeren al ruim 10 jaar in onzekerheid leven en niet kunnen uitbreiden. Dit is rampzalig voor de toekomst van hun bedrijf en voor familie- en gezinsbedrijven in het algemeen.

In tegenstelling tot Wierdenseveld is Engbertsdijkvenen definitief aangewezen als Natura2000-gebied, maar ook daar kampen ze met deze problemen. Wat hen vooral steekt is dat het lijkt alsof de menselijke kant en de gevolgen voor hen volledig uit het oog wordt verloren.

Aan de keukentafel bij Van der Kolk in Wierdenseveld sprak Annie met de burenboeren en wethouder Ria Broeze die zich in Den Haag, Overijssel en Wierden steeds met hand en tand heeft verzet tegen de oneerlijke gang van zaken.

Op de boerderij van familie Blokland in Engbertsdijkvenen (Twenterand) werd onder andere door Henk Ormel van Platform Engbertsdijkvenen en Max van Rechteren tijdens de rit door het gebied aangetoond wat de problemen zijn.