VVD Hans van Baalen: buiten de EU

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 26 april 2014, 17:36.

Deze politici voeren u straks aan in Brussel: dit zijn de lijsttrekkers van de tien meest kansrijke partijen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei. Ze strijden om 26 Nederlandse zetels, en hun invloed kan vér reiken.

Misschien is Hans van Baalen (53) buiten de EU wel bekender dan in Nederland. Als voorzitter van de Liberale Internationale was hij de afgelopen jaren veel te vinden op plekken van democratische onrust. Het staatshoofd van Nicaragua beschuldigde hem in 2009 van het beramen van een coup, omdat hij met legerleiders had gesproken.

In Thailand bestormden betogers in 2010 het parlement terwijl Van Baalen er net een toespraak hield. Hij riep burgers op tot geweldloos verzet. Twee maanden geleden stond de VVD’er op het Maidan-plein in Kiev, om demonstranten te steunen.

Hij was daar samen met Guy Verhofdstadt, leider van de Europese liberalen, en erkend eurofiel. Concurrent PVV zal deze associatie gretig gebruiken in de campagne, om de boodschap kracht bij te zetten dat de VVD stiekem een eurofiele partij is, die alleen voor binnenlands gebruik soms wat euroscepsis toont.

De naam van de VVD’er komt altijd bovendrijven als de partij ministersposten te verdelen heeft. Maar het leverde Van Baalen nooit iets op. Sommigen denken dat VVD-leider Rutte Van Baalen nog steeds verwijt dat die hem ooit afviel toen Rutte opperde dat Holocaust-ontkenning niet langer strafbaar moest zijn.

Vorig jaar haalde Van Baalen het nieuws toen bleek dat hij van alle 766 europarlementariërs het minst stemde. Van Baalen verweerde zich door te zeggen dat bij veel stemmingen zijn ene stem geen verschil maakte.

Deze politici voeren u straks aan in Brussel: alle portretten kunt u lezen in NRC Handelsblad van 26 april 2014 (abonnees of € 0,10)