Bouwstad Rijssen: metamorfose in de bouw

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op donderdag 1 mei 2014.

Vandaag mocht ik met een aantal anderen bij een heel bijzonder project van Dik Wessels kijken. In de Drostenstraat in Holten worden momenteel in sneltreinvaart woningen gebouwd volgens het concept 'MorgenWonen'. Resultaat van dit unieke bouwconcept zijn duurzame, onderhoudsarme huur- en koopwoningen die grotendeels in de fabriek worden gebouwd en op locatie 'plug and play' worden afgebouwd. CDA-wethouder Roland Cornelissen vertelt dat mensen verbaasd staan dat wanneer ze een week niet in de buurt zijn geweest, er ineens een blok huizen staat. De bouwvakkers zijn in staat om in een dag een huis opbouwen door deze innovatieve manier van werken.

Hans Snijders, makelaar van Thoma makelaars, vertelt trots dat dit concept uniek is in Nederland en Europa en dat er veel mogelijkheden liggen voor de toekomst. Bijkomend voordeel is dat personeel in de bouw en het materiaal niet worden blootgesteld aan weer en wind, maar dat het volledige proces in geconditioneerde omstandigheden plaatsvindt.

De huizen zijn optimaal geisoleerd en energieneutraal, met een slimme duurzame waterpomp in plaats van een cv-installatie. Daarnaast is de woning voorzien van een luxe inbouwkeuken en een prachtige badkamer. Bijzonder detail is dat een groep vrouwen de inrichting en aankleding hebben uitgezocht.

Ongelooflijk, maar waar. De huizen zijn zeer betaalbaar en de volgende dag te betrekken. Dit zou heel goed de nieuwe trend op de woningmarkt kunnen zijn, waarbij de huurdersmarkt aantrekt, omdat mensen steeds minder gebonden zijn aan eigendom, legt CDA-raadslid Dieger ten Berge uit.

Betrokken en trots als Dik is, gaat hij elke ochtend al vroeg langs de bouwplaats en komt hij ook voordat hij weer naar huis gaat een kijkje nemen.

MorgenWonen. De nieuwe bouwstandaard. Van VolkerWessels.