Makers programma 'Europa doe je zo': Europa leeft!

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 3 mei 2014, 11:07.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

Bij een stijve Europarlementariër worden rigoureus de mouwen van het overhemd geknipt, VVD-er Hans van Baalen verzint een eigen dansje. Europa saai? „Het is juist hartstikke levendig”, zeggen de makers van Europa doe je zo.

Europa doe je zo. Vanaf dinsdag 6 mei op Nederland 3, 21.50 uur

Ze bedachten het programma op een terrasje. Journalisten Lars Gierveld - bekend van Rambam - en Sytske Jellema, beiden afkomstig uit Groenlo, vonden het allebei merkwaardig dat ze geen interesse hadden voor Europa, terwijl het in feite zo belangrijk is.

Invloed Europa

"Europa heeft enorm veel invloed op ons allemaal, terwijl ik de stukken erover in de krant meestal oversloeg", zegt Gierveld. "Rond de Nederlandse verkiezingen verdiep je je wél in achtergronden. De Europese verkiezingen zijn belangrijker, want er wordt veel meer besloten wat ons aangaat. Maar de aandacht en interesse ervoor wordt minder en minder. Daar wilden we wat mee doen."

Jellema was ooit in Brussel en Straatsburg voor een reportage. "Toen dacht ik: wat is dit eigenlijk een gaaf bedrijf! Er liepen allemaal jonge mensen rond, heel dynamisch. De werkelijkheid bleek mijlenver af te staan van het beeld dat ik altijd had bij Europa."

Researchreis

Het duo toog op researchreis naar Brussel in een wrakkige Volvo. Daar bleek dat er wellicht een Europese beurs was waar ze aanspraak op konden maken. Jellema: "We moesten in een maand 2 vuistdikke rapporten schrijven. Dat is ons gelukt." Met tv-producent CCP werd het idee vervolgens gekneed tot tv-format, dat omroep- land tot hun verrassing meteen aansprak. Na een halfjaar konden ze echt aan de slag voor BNN. Jellema: "We voelden ons als Kuifjes in televisieland én in Europa."

VVD-er Hans van Baalen, te zien in de eerste aflevering, spreekt jonge kiezers bepaald niet aan. Dus moest dat veranderen. Zijn spindoctors namen hem mee terug naar Leiden, de stad waar hij tijdens zijn studie uitermate actief was in het corps. Gierveld: „We gingen met hem in een bootje door de grachten, met een dj en biertjes. Hij moest jongeren vanaf het terras op de boot zien te krijgen, om zo het gesprek met hen wel aan te móéten gaan. In het begin dachten we: dit wordt helemaal niks. Maar op een gegeven moment zat hij er zo goed in, dat hij zelf zijn eigen dansje verzon.”

Lees het hele artikel in De Stentor

Europa doe je zo. Vanaf dinsdag 6 mei op Nederland 3, 21.50 uur http://europadoejezo.bnn.nl/