Overijsselse dag met Esther de Lange

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op zaterdag 3 mei 2014.

Zaterdag 3 mei was Annie op pad met Esther de Lange in Overijssel. De dag stond in het teken van grensoverschrijdende thema's in de regio Twente.

In aanwezigheid van Eddy van Hijum, Pieter Omtzigt, Martin Reesink en diverse raads- en bestuursleden werd een intensief programma doorlopen.

Er werd gestart bij Ambulance Oost in Hengelo, waar manager ambulancezorg Astrid van Tilborgh en Cees Schenkeveld van bureau acute zorg de oren van de aanwezigen deden klapperen bij hun verhaal over samenwerking over de grens. Onderling verloopt de samenwerking over het algemeen goed, maar juridisch loopt men nogal eens tegen muren aan. Annie kon hier maar een ding op zeggen: 'Dit gaat om mensen, dus dat moet gewoon worden opgelost'.

Vervolgens vertrok de delegatie naar gemeente Dinkelland, waar in Denekamp door Henk Kerkdijk van DinkellandWerkt! werd verteld over dit unieke concept om mensen aan de basis van de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. Ook is de organisatie over de grens aan het orienteren, omdat daar vele vacatures zijn die ook heel goed door Nederlandse werknemers ingevuld zouden kunnen worden. Belemmeringen worden er nog wel gezien in onder andere verschillen in wetgeving en cultuurverschillen.

Vervolgens hield Marga Bult een vlammend betoog, met burgemeester Roel Cazemier in haar kielzog, over het belang van mobiele bereikbaarheid in de regio. Er is de afgelopen tijd al veel over gezegd en geschreven en diverse politici hebben het in Den Haag nu aangekaart. Maar het is noodzaak dat er wat aan wordt gedaan. Het kost toerisme klandizie, ondernemers hebben er last van, inwoners betalen zich blauw wanneer er wordt overgeschakeld naar een Duits netwerk. Maar vooral is het van belang dat mensen in noodsituaties het alarmnummer kunnen bereiken, wat nu via mobiele telefoon regelmatig niet mogelijk is. Annie heeft Marga toegezegd dat ze hoe dan ook zal helpen om hier een oplossing voor te vinden.

In Losser haakte Esther de Lange aan bij de Grensoverschrijdende PolitieDienst in de Lutte op de grensovergang met Duitsland. Burgemeester Michael Sijbom wachtte daar het gezelschap op. Binnen werd met boeiende voorbeelden verteld over het werk van de GPT en het succes en belang van deze samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Deze speciaal getrainde eenheid draagt positief bij aan de daling van bijvoorbeeld smokkel van diverse waren in de grensregio.

Het programma van de Overijsselse dag eindigde in Enschede aan de Knalhutteweg, waar directeur Weghorst van AVIA Weghorst vertelde over de trieste consequenties van de accijnsverhoging. Vele tankstations sluiten of gaan door als onbemand station door de flinke inkomstendaling, met onder meer werkloosheid tot gevolg. Het wordt echt tijd dat Den Haag gaat inzien dat deze maatregel juist meer kost dan dat 't oplevert.

Tot slot sprak Esther de Lange als lijsttrekker tijdens een verkiezingsmanifestatie op de grens in Altstatte naast CDU Spitzenkandidat David McAllister. Ook Pieter Omtzigt en Annie kregen de ruimte om de aanwezigen te woord te staan. Deze feestelijke bijeenkomst was een goede afsluiting van een prachtige campagnedag!