Invalshoeken van Oldenzaal

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op donderdag 8 mei 2014.

Vandaag bracht Annie een bezoek aan Oldenzaal met Frans Sanders, directeur VVV tourist info en Willem Ensink van cafe de Tijd.

Gestart werd op het Hulsbeek op het Outdoor Challenge Park, waar de verbinding met het Hulsbeek en het centrum van de stad wed gelegd. Frans Sanders overhandigde Annie de Toeristische kaart van Oldenzaal. Oldenzaal biedt veel kansen voor (grensoverschrijdende) recreatie. Belangrijk is om dit met ondernemers en overheden (gemeenten, provincie, euregio) planmatig op te pakken. Er zijn ook kansen voor inzet van Europese (innovatie) gelden.

Bovenop de Plechelmus basiliek is uitleg gegeven over de Hier is uitleg gegeven over de historische vondsten die gedaan zijn bij de opgravingen rondom de Basiliek. Bij de VVV Oldenzaal wordt binnenkort hierover een expositie ingericht. Vervolgens hebben we kort rondgewandeld door historisch Oldenzaal en kwamen daar Johnny Loohuis tegen die bezig was tegels te leggen op het terrein waar de stadsbrouwerij de Bombazijn gepland is. Daar werd het idee besproken om samen met Twentse agrariërs een project te starten om gerst op Twentse bodem te verbouwen en daar bier van te brouwen.

Bij Café de Tijd zijn we in gesprek gegaan met de Oldenzaalse ondernemers, deze werden vertegenwoordigd door Bas Boerrichter van De Engel, Henk Hesselink van Hesselink Mode, Jeroen Kasteel van Kasteel Mode en Willem Ensink van Cafe de Tijd. Onderwerpen die ter tafel kwamen:

• Wat kunnen we doen aan de houding van Rodamco i.v.m. het leeglopen van de Vijfhoek

• Boodschappen doen over de grens door accijns en BTWtarief verschil

• Hoe werken we beter samen in Euregio verband

• Hoe dragen we Oldenzaal beter uit in de Provincie

• Hoe staan we t.o.v. de Luchthaven Twente.

Het antwoord van Annie was in het kort: “Heel goed netwerken op alle bestuurlijke niveau’s met grens in Duitsland.

Boeren in NoordOost-Twente werken aan een collectief om aan de Europese en nationale regels voor agrarisch natuurbeheer te voldoen. Ze vragen om beleid, gericht op het realiseren van doelstellingen in plaats van middel voorschriften.

In gesprek met ondernemers is onder ander gesproken over het Platform Binnenstad Management. Karin Korten van de gemeente Oldenzaal gaf hierover een korte toelichting. Henk Hesselink wees nog op de visie van prof. Eichholz, over ruilverkaveling van de binnenstad, waar een fonds voor gevormd moet worden.

Met dank aan Antoon Claassen en Huub ten Vergert voor het verslag