Oplevering fietspaden landinrichting Enter

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op maandag 12 mei 2014.

Annie was maandagochtend 12 mei te gast bij de oplevering van de fietspaden in het landinrichtingsproject Enter. Landinrichting Enter behelst een gebied van ruim 4000 ha en is gestart in 1990. In de afgelopen jaren heeft het project veel vertraging opgelopen door de steeds veranderende regels en politieke doelstellingen rondom landinrichting en natuur.

Gedeputeerde Maij verzorgde hierbij de officiële opening. In haar toespraak als gastspreker gaf Annie aan dat landinrichting Enter een goed voorbeeld is waarbij verschillende belanghebbende partijen als Landbouw, Natuur en Recreatie door samenwerking een mooi resultaat weten te realiseren waar alle partijen hun voordeel bij hebben. Dit zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere gebieden, met name rondom natura2000-gebieden waar er nog veel spanning is tussen landbouw en natuur.

Ondanks veranderende regelgeving en krappe financiële middelen hebben de betrokken partijen doorgezet en gezocht naar een goed resultaat. In haar periode in de 2e kamer heeft Annie bijgedragen aan de omslag van de oude, vooral op landbouw gerichte, ruilverkaveling naar de nieuwe landinrichting waarbij het landelijk gebied integraal opnieuw wordt ingericht.

In het Europees parlement wil Annie bijdragen aan de mogelijkheden te verbeteren om landbouw en natuur rondom natura2000-gebieden naast elkaar te laten bestaan. Belangrijk daarbij is de evaluatie in Europa van de vogel- en habitatrichtlijn in 2015. Voor een goede evaluatie is het van belang om nu al de knelpunten die zich in de praktijk voordoen bij Europa kenbaar te maken. Dit kan o.a. door de bestaande knelpunten kenbaar te maken bij de provincie. Europa biedt veel ruimte voor natuurbescherming in natura2000-gebieden en tegelijk landbouw rondom deze gebieden. Ze pleit voor meer aandacht voor de sociaal economische gevolgen en beperking van beperkende maatregelen die veel geld kosten. Door opkoop en onteigening van dure landbouwgrond achterwege te laten kan dit geld elders besteed worden bijv. voor zorg, onderwijs en het stimuleren van banen.