Europa in... met de VVD

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 14 mei 2014, 12:09.

Volgende week is het weer tijd voor de Europese Verkiezingen. Op 22 mei mag Nederland naar de stembus om te bepalen welke Nederlandse partijen onze belangen in Europa mogen behartigen. Toch is niet altijd even duidelijk op welke partijen gestemd kan worden en waar deze partijen voor staan. Tijd voor een korte introductie dus. Vandaag: de VVD.

De VVD-delegatie in het Europees Parlement maakt deel uit van de ALDE Group, de liberale fractie in het EP. Spitsnieuws.nl sprak met Europarlementariër Hans van Baalen.

Hoe staat jullie partij tegenover de Euro?

"Een stabiele Euro is altijd in het voordeel van Nederland. We zien dat de Nederlandse economie langzaam weer verbetert. Dat is goed nieuws, want we komen uit een moeilijke periode. Ook in andere Europese landen gaat het beter. Landen als Portugal en Ierland krabbelen op. Dat is dankzij onze financiële steun, maar ook dankzij de stevige ingrepen die onder andere door de VVD van die landen werden geëist, zoals de hervorming van de economie en verlaging van de overheidsuitgaven. Onze exportsector is grotendeels afhankelijk van export naar andere Europese landen en we exporteren voor miljarden naar Zuid-Europa. Hiermee zijn veel Nederlandse banen gemoeid."

Hoe ziet de VVD de toekomst van de Europese Unie en de rol van Nederland hierin?

"Nederland moet zeker binnen de Europese Unie blijven. Het is voor ons land namelijk enorm gunstig om hier deel van uit te maken. Zo is Eindhoven een van de slimste regio’s van de wereld. In heel Europa is er vraag naar de producten en diensten die in Eindhoven worden ontwikkeld. Dankzij de gemeenschappelijke markt, kunnen deze producten gemakkelijk in heel Europa worden aangeboden. Omdat Europa handelsakkoorden sluit met andere economische grootmachten, zoals de Verenigde Staten en Japan, kunnen dezelfde innovatieve diensten en producten straks onder gunstige voorwaarden worden aangeboden in Japan en de Verenigde Staten."

Waar ligt de grens volgens de VVD als het over noodsteun aan landen in de EU gaat?

"We hebben in het verleden een aantal landen geholpen. Dat was een moeilijke keuze, maar uiteindelijk nodig om onze pensioenen, ons spaargeld en onze export te beschermen. Het was in ons eigen belang. Dat is ook waar wij de grens trekken. Dit soort ingrijpende beslissingen moeten allereerst in het belang van Nederland zijn."

Hoe staat de VVD tegen de toetreding van nieuwe lidstaten, zoals Servië en Turkije?

"Zolang kandidaat-lidstaten niet voldoen aan de strenge voorwaarden hebben ze niets te zoeken in de EU. Een land als Turkije blokkeerde Twitter en YouTube. Dan ben je duidelijk nog niet klaar om bij Europa te horen. Dat is nu dan ook niet aan de orde wat de VVD betreft. Maar wij verkopen voor miljarden Nederlandse machines, tomaten en tulpen aan Turkije. Dat zorgt voor heel veel Nederlandse banen. Die wil ik niet op het spel zetten door de Turken te schofferen. Dan is het beter om met de Europese lidstaten en Turkije samen aan tafel te gaan zitten om te kijken naar een alternatief voor lidmaatschap."

Spitsnieuws.nl