"De EU moet doen wat nodig is"

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 13 mei 2014, 12:09.

In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei stellen Europa Nu en EuropeseVerkiezingen.com de lijsttrekkers van de Nederlandse partijen voor. Lijsttrekkers gaan in op hun rol als Europarlementariër, het belang van de EU voor Nederland en de Europese speerpunten van hun partij. Deze keer Hans van Baalen, lijsttrekker van VVD.

Sinds wanneer bent u lid van het Europees Parlement? En met welke onderwerpen houdt u zich bezig?

Sinds 2009. Ik houd me in de eerste en laatste plaats en bij elk onderwerp bezig met het belang van Nederland. Als lid van de Commissie Buitenlandse Zaken en Uitbreiding komt dat tot uitdrukking doordat ik vrijhandelsverdragen promoot. Zeker als voorzitter van de EP-delegatie voor Japan heb ik me in het bijzonder ingespannen voor meer vrijhandel. Verder ben ik plaatsvervangend lid van de commissies Industrie, Technologie, Research en Energie. Maar mijn belangrijkste taak is om er als delegatieleider van de VVD binnen de ALDE voor te zorgen dat de VVD-lijn goed doorklinkt en dus reis ik veel tussen Den Haag, Straatsburg en Brussel.

Waarom wilt u opnieuw voor het Europees Parlement gekozen worden?

In 2009 zei ik al dat ik naar Brussel ga om de belangen van Nederland te vertegenwoordigen. Ik heb gemerkt dat er maar weinig Europarlementariërs zijn die dit ronduit durven zeggen: dat ze voor Nederland in Europa zitten. Maar dat is wel waarom je er moet zitten. Niet om zoveel mogelijk uren in Straatsburg door te brengen, maar om zoveel mogelijk invloed uit te oefenen. Zeker nu de VVD in Nederland in de regering zit komen mijn kwaliteiten dan het best tot hun recht, want ik kan de beste deal voor Nederland maken.

In hoeverre komt u op voor Nederlandse en/of Europese belangen? En welke rol speelt het Europees Parlement in het vertegenwoordigen van die belangen?

Uitsluitend en alleen Nederlandse belangen. Het moet maar eens duidelijk worden dat Europese belangen alleen gediend zijn als de lidstaten, Nederland voorop, daar welvarender, vrijer of veiliger van worden. Dat is dus ook de liberale meetlat die ik aanleg: alleen als Nederlanders welvarender, of veiliger of vrijer worden van voorstellen uit Europa overwegen we het, anders gaan ze in de prullenmand. Nog altijd moeten de EU en het EP zich hoeden voor teveel Brusselse bemoeienis en reguleren op detailniveau.

Wat is volgens u het belang van Europa voor Nederland en zijn burgers?

Europa is in het Nederlandse belang omdat het, in de eerste plaats, zorgt voor banen en werk. Zolang Europa aantoonbaar meer welvaart, veiligheid en vrijheid brengt is de EU in het belang van Nederland. Want wij verdienen ons geld in Europa en in de wereld gemakkelijker door Europa.

Welke veranderingen zou u graag zien in de EU? Wat zijn uw speerpunten voor Europa?

De EU moet doen wat nodig is. En nodig is een plan om lidstaten, zoals Nederland, in staat te stellen welvarender te worden, meer veiligheid aan onze buitengrenzen te creëeren en onze vrijheid te bewaren. Daarvoor moet de EU zich alleen maar afvragen welke regels en instituten nodig zijn om dit mogelijk te maken. Volgens de VVD kan er dan veel regelgeving achterwege blijven, moeten subsidies en het rondpompen van geld worden beperkt, moet de begroting gericht zijn op de toekomst in plaats een weerslag van een romantisch verleden en kan die begroting kleiner, net als het dagelijks bestuur: de Europese Commissie.

Voor welke gevaren en uitdagingen staat Europa? In hoeverre speelt de EU een rol in het oplossen van die gevaren en uitdagingen?

De grootste bedreiging voor Europa is dat het in "Brussel" te groot en te bemoeizuchtig wordt en in de wereld irrelevant. Banen hebben we nodig. Geen werkeloosheid. Brussel creeert geen banen, dat doen bedrijven en lidstaten. Brussel moet daaraan dienstbaar zijn, dus een steun in de rug van lidstaten en bedrijven en niet een struikelblok.

foto: © European Union 2013

http://www.europeseverkiezingen.com/9353000/1/j9vvjfam2upahzx/vji9in6ra5n2