Hans van Baalen: ‘Verhofstadt droomt van een federatie, maar die komt er toch niet’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 20 mei 2014, 14:37.

Hans van Baalen werd bekend in de Tweede Kamer en stapte in 2009 over naar het Europees Parlement. Hij is deze Europese verkiezingen voor de tweede keer lijsttrekker. Van Baalen heeft de moeilijke taak uit te leggen waarom de kritische VVD in het Europees Parlement samenwerkt met het pro-Europese D66. Chris Aalberts sprak Van Baalen over de Europese VVD-ambities en de vraag hoe goed de liberale ALDE-fractie bij de VVD past.

Het is moeilijk iets te bereiken in het Europees Parlement, maar ‘je moet ergens beginnen’, aldus Van Baalen: “De vorige verkiezingen wilde de VVD Europa voor half geld. Iedereen vond dat een onzinplan. Dat is niet gerealiseerd, maar een trendbreuk is er wel. Het budget gaat omlaag. Dit is dus een zaak van de lange adem. Wie geen lange adem heeft, leeft politiek in het Europees Parlement nog geen jaar.”

De ALDE lijkt een pro-Europese partij met boegbeeld Guy Verhofstadt. Jullie verkiezingsprogramma geeft een andere indruk.

“Je moet in het Europees Parlement van 751 leden samen optreden. Met een VVD van drie of zelfs vijf leden moet je partners hebben, anders krijg je niets voor elkaar. Je gaat op zoek naar partners en voor ons is dat de ALDE.”

“Als de kiezer liberaal wil stemmen, heeft hij twee mogelijkheden: D66 of VVD. Bij D66 krijgt de kiezer meer Europa. De ALDE-fractie zal als D66 en bijvoorbeeld de Britse Liberal Democrats veel stemmen genereren meer naar Europa neigen. Als je VVD stemt, FDP in Duitsland of Venstre in Denemarken krijg je Europa op hoofdlijnen. ‘Europa waar nodig’, zoals ons programma dat zegt. Wij focussen op economie en banen. Dat is een hele duidelijke keuze.”

Lees verder op The Post Online