Hans van Baalen: legitieme leider Oekraïne Petro Porosjenko verdient steun EU en VS

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 27 mei 2014, 17:08.

Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement en ALDE-rapporteur voor de Oekraïne, is positief over de uitslag van de presidentsverkiezingen in Oekraïne, die afgelopen zondag plaatsvonden. De gematigde en hervormingsgezinde zakenman Petro Porosjenko won de presidentsverkiezingen in de eerste ronde met een overtuigende 56 procent. De rechts radicale elementen, volgens Rusland aanstichter van de opstand, kregen nauwelijks steun.

Oud-premier Julia Timosjenko haalde slechts 13 procent van de stemmen. Oekraïne heeft hiermee gekozen voor politieke vernieuwing en stabiliteit. Porosjenko wil politieke en economische relaties aanknopen met zowel de Europese Unie als met Rusland. Ook wil hij de orde herstellen in het oosten van Oekraïne, waar veel burgers door gewelddadige verstoringen van separatisten niet konden stemmen en het ook na de verkiezingen onrustig bleef. De grootste uitdaging voor Porosjenko is om het land bijeen te houden en te behoeden voor een faillissement.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en het IMF dienen Oekraïne te ondersteunen bij het hervormen van de economie. Rusland dient druk uit te oefenen op de separatisten om het geweld te staken, hun wapens in te leveren en in gesprek te gaan met de nieuwe regering. Oekraïne is gebaat bij stabiliteit en goede relaties met zowel de ooster- als westerburen, dat is de keuze van Oekraïne via de democratische instituties van dit land.