Wilders wil zowel in Kamer als Europarlement

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 30 mei 2014, 13:08.

PVV-leider Geert Wilders wil in het Europees Parlement, maar ook Tweede Kamerlid blijven. Dat heeft hij vrijdag laten weten. ,,Ik wil een dubbelmandaat vervullen. Niet voor niets hebben bijna 300.000 mensen op me gestemd'', meldde de PVV-leider. De mogelijkheid om tegelijk lid te zijn van het nationaal parlement als Europees parlement is in 2002 geschrapt. Wilders is juridisch advies aan het inwinnen om te zien of hij het verbod op het dubbelmandaat kan aanvechten bij de rechter.

Wilders stond tiende op de kandidatenlijst van de PVV bij de Europese verkiezingen. De partij kreeg 4 zetels, maar Wilders haalde ruim voldoende voorkeurstemmen voor een zetel. Hij kreeg er zelfs meer dan lijsttrekker Marcel de Graaff.

Afgelopen zondag pleitte oud-VVD-leider Hans Wiegel nog voor het herstellen van het dubbelmandaat. Volgens hem komt de desinteresse van veel burgers in de EU doordat ze de leden van het Europees Parlement niet of nauwelijks kennen. Ook VVD-europarlementariër Hans van Baalen verklaarde zich vrijdagavond in het tv-programma Knevel en Van den Brink tegen het verbod op het dubbelmandaat. Maar in de praktijk zal het volgens hem niet meevallen om zowel op het Binnenhof als in het europarlement actief te zijn, gezien de drukke agenda's van beide parlementen.

Maar niet iedereen vindt het dubbelmandaat een goed idee. Volgens een publicatie van het Montesquieu Instituut, een onafhankelijk onderzoeksinstituut, is een lidmaatschap van het Europees Parlement bijna niet te combineren met een zetel in de Tweede Kamer. Politici die beide functies zouden uitoefenen, zouden onvermijdelijk te veel concessies moeten doen. ,,Bovenal is het ambt van Europarlementariër er juist om oog te houden op het EU-beleid, dat supranationaal is, en niet of in ieder geval in mindere mate om nationale belangen te dienen'', staat in een artikel op de website van het Montesquieu Instituut.

Tot 1979 bestond het Europees Parlement uitsluitend uit leden van nationale parlementen. Bekende politici als Max van der Stoel, Jan Pronk en Barend Biesheuvel vervulden een dubbelmandaat.

Op Twitter dreef ChristenUnie-leider Arie Slob vrijdagavond de spot met de ambitie van Wilders voor een dubbelmandaat. ,,Misschien wil Geert Wilders straks ook nog wel lid worden van een waterschap. Als je dan toch bezig bent.''