Kindregelingen in Eerste Kamer

Met dank overgenomen van A.L. (Anne) Koning i, gepubliceerd op zondag 15 juni 2014, 3:00.

Het wetsvoorstel dat gaat over de kinderbijslag en dat de kindregelingen hervormt tot een kindgebondenbudget, is besproken in de eerste kamer. Ik sprak namens de PvdA.

De site van de eerste kamer heeft altijd een mooi en goed overzicht van het wetsvoorstel en de behandeling. Voor de hervorming kindregelingen zoek je met het nummer 33.716. In de vragen die we voor het debat stelden zie je al dat de PvdA zich vooral zorgen maakt om de relatief grote achteruitgang van dit wetsvoorstel bij de lange inkomens. Er wordt ook met dit wetsvoorstel bezuinigd. Om de Rijks financiën op orde te brengen accepteren we dat ook. Maar wij letten vooral op de kwetsbare gezinnen, omdat kinderen die in armoede opgroeien echt een slechtere start krijgen.

Vlak voor de plenaire behandeling werd duidelijk dat er een groep is die echt fors achteruit gaat, met dit voorstel. Het gaat om paren waarvan een ouder niet thuis woont, maar in de gevangenis zit, in een inrichting, met onbekende bestemming vertrokken etc. Om dat voor 2015 te voorkomen was een bedrag van ongeveer 8 miljoen euro nodig. Of de achterblijvende ouder (meestal moeder) zou moeten scheiden. Vlak voor het debat leek de minister nog geen ruimte te hebben om voor deze groep wat te doen. In trouw maakte ik helder hoe wij daar over dachten.

Wij bleken niet de enige in de eerste kamer die zich zorgen maakte. Het werd zo breed gesteund dat de minister, Lodewijk Asscher, heeft toegezegd de maatregel uit te stellen en een oplossing te onderzoeken.

15 juni 2014