Komt Frans wel of niet in Brussel?

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 23 juni 2014, 15:09.

Nederland zal extra hard moeten vechten voor een droompost in Brussel. Zowel Buitenlandse Zaken (Timmermans) als Economische en Monetaire Zaken (Dijsselbloem) is al door meerdere landen geclaimd. Maar Den Haag verblikt of verbloost niet.

Koorts loopt snel op in stoelendans om Europese droomposten

Het gaat plotseling snel. Tijdens een diner in het Belgische stadje Ieper komende donderdag, zo is de stellige verwachting in Brussel, dragen de Europese staats- en regeringsleiders de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker voor als nieuwe Commissievoorzitter. Op 16 juli stemt het Parlement over zijn voordracht. En al de dag daarna begint hij de vorming van zijn nieuwe Commissie, die 1 november moet aantreden.

Lidstaten worden dus geacht vanaf 16 juli aan te geven wie hun kandidaten zijn voor een Eurocommissariaat, maar niet iedereen wacht zo lang. Diverse landen hebben hún kandidaat al klaarstaan, en ook nog eens net voor die posten waarvoor Nederland sterke kandidaten heeft: Buitenlandse Zaken (Timmermans) en Economische en Monetaire Zaken (Dijsselbloem).

Op Buitenland heeft Polen met Radoslaw Sikorksi, eerder genoemd als Navo-baas, zijn oog laten vallen. ,,Een vanzelfsprekende kandidaat,'' vindt premier Donald Tusk. En Economische en Monetaire Zaken, nu nog van Olli Rehn, moet in Finse handen blijven, meent Finland. Het land kandideert zijn net afgetreden premier Jyrki Katainen, een goede vriend van Rutte. Hij is trouwens niet de enige, want ook Pierre Moscovici (Frankrijk) en Luis De Guindos (Spanje) zien in zichzelf een goede opvolger van Rehn.

Als politiek Den Haag al nerveus is over de snelheid waarmee andere landen hun kandidaten naar voren schuiven, dan laat het dat niet merken. ,,Dat Mark in de media zwijgt, wil niet zeggen dat hij achter de schermen niet praat,'' meent VVD-leider in Europa Hans van Baalen. ,,En dat is alleen maar verstandig, want als je wilt dat iemand het niet wordt, dan moet je hem nú noemen.

Indruk

Critici zijn er wel bij de oppositie. Volgens CDA-senator en Europakenner René van der Linden zou Rutte er goed aan doen om in elk geval snel zijn steun voor Juncker uit te spreken. ,,De Britse premier, die onvoorstelbaar tekeer is gegaan tegen Juncker, heeft zijn hand volledig overspeeld. Nederland moet duidelijk maken dat het niet in zijn kamp zit. Als die indruk te lang bestaat, dan is er straks weinig animo om onze claim op een zware post te steunen.''

Daar komt bij dat de volgende Commissie uit `ministers en staatssecretarissen' zal bestaan, ofwel zware en minder zware Commissarissen. Van der Linden: ,,Als je te lang wacht, riskeer je buiten die zware categorie te vallen.

Hoge diplomaten in Brussel en ook een deskundige als de Gentse hoogleraar Hendrik Vos betwijfelen dat. ,,10 jaar geleden wachtte toenmalig premier Balkenende ook heel lang. Maar hij scoorde daarna wel met Kroes op Mededinging.

Van Baalen: ,,Ook al horen we hem niet, ik weet zeker dat Rutte actief is. Nederland heeft altijd goede Commissarissen en zware posten gehad. Dat zal deze keer niet anders zijn.

Als je wilt dat iemand het niet wordt, dan moet je hem nú noemen