Europees Parlement Nederland: Hans van Baalen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 8 augustus 2014, 13:36.

NL in het EP: Op 1 juli zijn 26 Nederlanders aan de slag gegaan in het nieuwe Europees Parlement. We stellen ze de komende weken aan jou voor! Vandaag Hans van Baalen van de VVD.

Wat verwacht u van de komende 5 jaar in het EP?

Europa moet zich de komende vijf jaar richten op economisch herstel. We moeten de crisis achter ons laten.

Europa speelt een belangrijke rol in het aanjagen van economische groei en nieuwe banen, bijvoorbeeld door het voltooien van de interne markt, de digitale markt en het sluiten van handelsakkoorden met andere economische grootmachten, zoals de verenigde Staten en Japan. Voorts moet er een integrale Europese energiemarkt tot stand worden gebracht. Hiermee geven we Nederlandse en Europese ondernemers en bedrijven een forse duw in de rug.

Voor welke onderwerpen gaat u zich inzetten?

Als lid van de commissie Buitenlandse zaken (AFET),lid van de commissie veiligheid en defensie (SEDE), plaatsvervangend van de commissie Internationale Handel (INTA) en voorzitter van de EU-Zuid-Afrika Delegatie, wil ik mij inzetten voor een sterke, concurrerende Europese economie. Dit betekent dat we op moeten komen voor onze handelsbelangen in de wereld. Zo is Europa de grootste investeerder in Zuid-Afrika en exporteert voor bijna 34 miljard euro goederen en diensten. Als voorzitter van de EP-Zuid-Afrika delegatie wil ik mij inzetten om de onderlinge handel te vergroten, zoals ik dat in de afgelopen jaren als voorzitter van de EP-Japan delegatie heb gedaan. Ook zal ik mij vanuit de commissie Buitenlandse Zaken en Internationale Handel sterk maken voor handelsakkoorden met andere economische grootmachten, zoals het akkoord met de Verenigde Staten. De ontwikkelingen in Oekraïne, het Midden-Oosten en Centraal-Afrika tonen aan dat Europa wordt omringd door instabiele en autoritaire staten en failed states. Daarom moet de Europese Unie op defensieterrein meer samenwerken en in NAVO-verband extra investeren in onze Defensie-capaciteiten.

Hoe komen uw kiezers te weten wat u in Brussel/Straatsburg doet?

Ik zie mijzelf als een Nederlandse volksvertegenwoordiger in Brussel en Straatsburg. Daarom sta ik met één been in Brussel en Straatsburg en één been in de Hollandse klei. Hiertoe onderhoud ik veel contact mijn Nederlandse collega's in de Eerste Kamer, Tweede Kamer en in het kabinet en met Nederlandse media en belangengroeperingen. Op deze manier kan ik als Europarlementariër invloed uitoefenen en de Nederlandse belangen behartigen. Met veel energie zal ik dit de komende jaren met mijn VVD- en ALDE-collega's blijven doen.

Waarom is het EP belangrijk voor Nederland?

Omdat de Brusselse besluitvorming goed gecontroleerd moet worden, zowel door de Tweede en Eerste Kamer in Den Haag als door het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg. Dat is in het Nederlands belang. Het EP moet de export en de interne markt bevorderen.

Wat neemt u van uw werkervaring van de laatste 5 jaar mee?

In de afgelopen vijf jaar heb ik mij toegelegd op multitasking. Je moet in het Europees Parlement in staat zijn alles met alles te verbinden en prioriteiten te stellen. Voor mij was dat de VVD in de Kamer, het Kabinet en in het EP op één lijn brengen en de Nederlandse belangen optimaal te dienen en dat is gelukt.

Europees Parlement Nederland